Bibeln är bara en bok

Hajade du till nu, du som tror på Bibeln?
Schleten bibel!...tänkte väl det. Ändå är det ju på sätt och vis sant. Pappret, pärmarna, trycksvärtan, bokstäverna i sig är ju inte annorlunda än de i någon annan bok. Budskapet är livsförvandlande, upprättande, frälsande - men själva boken är ju på ett sätt bara en bok.
Få hävdar nog idag en bokstav-för-bokstav-inspiration ens bland oss som ändå i någon form är "bokstavstroende", utan vi är medvetna om de mänskliga sidorna i texten och att den för att förstås rätt idag behöver tolkas - läsas utifrån sin tids kulturella och sociala sammanhang osv. Ändå känns det lite knepigt att säga "Bibeln är bara en bok".

Tänk då på muslimerna. Som faktiskt tror på en bokstav-för-bokstav-inspiration av Koranen. Den är i sig själv helig för dem på ett helt annat sätt än Bibeln för oss kristna. Den är snarare inkarnerad än inspirerad och kan egentligen inte översättas - bara "tolkas" - till andra språk än arabiska.

Så när Terry Jones, den stollen, bränner Koranen, och sedan ställer sig oförstående inför reaktionerna i bl.a.Knäppgök! Afghanistan, med flera döda som följd, och säger "vaddå?! Jag har ju bara bränt en bok" - så gör han sig mer än lovligt dum. Eller så är han så inskränkt opåläst korkad att han menar precis vad han säger.

Man kan ju bli så märkligt blind av att ha sanningen, nämligen. Och då menar jag det inte på något vis ironiskt, som "...av att tro sig ha sanningen" eller så... Utan: Vi kristna som har kunskap om vägen till Gud, som har tillgång till Guds Ord och som tror på Honom som säger sig vara SanningEN - vi blir ibland lite blinda för att andra inte tror som vi.

Lite respektlösa. Vi lägger våra normer, vår insikt, vår tro, som mall över andras, och förväntar sig att de ska tänka som vi gör. Som med Koranen och Pastor Terry - att ta med sig vår syn på Bibeln som på ett sätt "bara en bok" in i en debatt om koranbränning är inte bara respektlöst och okunnigt - det är direkt dumt.
Men vi gör så. Säger t.ex. "man ska inte göra si eller så, för det står i Bibeln" - som om det vore ett argument för den som inte tror på Bibeln! Då kanske vi behöver först förklara varför Bibeln är värd att lyssna på öht...

Nånstans måste vi kanske börja om. Möta människor där de är, i de frågor som de redan har, komma till mötes, inte komma uppifrån.

Det handlar inte om att urlaka budskapet eller om att vi ska sluta citera Bibeln - men gång på gång förväntar vi oss respekt och tilltro utan att ha visat något av det själva först, och då är vi kvar på Korsriddarnivå vad gäller respekten för andras liv och tro - och det är inge' bra...

Tycker jag.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0