80+94=2.000

Hmmm.
Va på bröllop i Skåneland i helgen.
På Snogeholms slott.

slottet
Detta medförde vissa ovana upplevelser.


T.ex. fick vi bromsa för vildsvin - det var första gången. Har nog överhuvudtaget inte sett ett "live" förut, och är bara tacksam att jag slapp se det på närmare håll.

Var också med om ett "vanligt", d.v.s. inte frikyrkligt, bröllop för första gången på rätt många år. Och fascineras av det eviga skålandet och rent allmänt förundras överSå kan det gå. alkoholkultur... Dels över det självklara i att alla ska dricka - och dels vissas pubertala relation till drogen - fastän de med råge är vuxna. Man blir iallafall mer övertygad om att låta bli. Alltid något.


Den sista nya upplevelsen som jag vill (?) dela med världen är att jag för första gången fått fortkörningsböter.


Vi hade, trots koll på både eniro och GPS lyckats missbedöma vår ankomsttid, varför vi tog en tvärsöversväg och gasade på
lite. Och, minsann, där stog
farbror polisen med en laser och mätte upp 94 på en 80-
Harry Haffa
sträcka, kom ikapp mej på MC, och förärade mig ett inbetalningskort á 2.000 kr.
Inget att bråka om egentligen - var väl medveten om att jag körde för fort, men ändå...
Mitt på lördagen, på skånska slätten, bra sikt åt alla håll, bra väg och ingen trafik - tanken infinner sig ju onekligen att 94 på 80-väg inte egentligen borde va så mkt att bråka om, men, men -tha law is the law, och jag är ett par papp fattigare.
Dyrt bröllop!
Kommentarer
Postat av: Markus L

Ursäkta språkbruket, men ibland hatar jag svensk lagstiftning. Den enda anledningen till att polisen tog dig är är ju att de ska få mer i kassan. Det är ju knappast för säkerhetens skull i alla fall. Jag säger inget när de står i stadsbygden, det är där andra människor kan komma till skada de gör mest nytta. Men lugn landsvägskörning på fina vägar med bra sikt är verkligen skrattretande att man ska få böta 2000 kr för. Jag förstår inte varför man inte kan skriva ut böter som är anpassade till brottets riskutövande. Alltså att om man kör för fort utanför en skola så ska man få mer i böter än om man kör lika mycket för fort på landsbygden.

2010-09-14 @ 23:07:56
Postat av: Marie Breskic

Markus L, 94 är inte lugnt. Det finns regler, enkla att förstå och följa och familjen Kastö var nog inte de första att tänka att det går bra att köra lite fortare på denna väg som av förmodligen ganska goda skäl har skyltat med 80 km i timman. (Miljö, krock med vildsvin ... vad vet jag) Du får gärna förklara för mig på vad sätt polisen tjänar pengar på böter. Bötespengar går till staten, inte polisen.Därmed inte sagt att jag önskar familjen Kastö några böter och jag tycker också att 2000 är en väldig summa att betala.

2010-09-15 @ 10:34:59
Postat av: Markus L

Ja, hetsigt är det då inte när femman ligger i och varvtalet brummar strax över måttliga 2000 varv mil efter mil. Huruvida det finns goda skäl för 80-skyltningen eller ej yttrar jag mig inte om då jag inte kört sträckan i fråga. Men jag vet ju själv att många vägar har 70-skyltning eller i detta fall 80-skyltning mest bara för att det är standardhastigheten för svensk landsbygdsväg. Inte för att det gjorts en bra bedömning.Vad gäller vart pengarna tar vägen så är det ju till statskassan javisst. Men vissa kommuner har högre mål för att driva in fortkörningsböter osv. och de får ju bidrag till sin verksamhet därefter. I Borås har man ju dragit in på trafikpolisen, men det ska mycket till att man gör det i ex. Nyköping eller Mjölby, två av de kommuner där mest fortkörare tas fast (E4:an). Så visst finns det ett eget intresse hos polisen att ta fast så många fartsyndare som möjligt, precis som det finns mål att göra så många förarkontroller som möjligt. Tyvärr väljer ju då en del polisstationer att göra kontroller under rusningstrafik för att snabbt få in målen, istället för att göra dem när det är större sannolikhet att man får fast påverkade förare. Ex. helgkvällar och morgnar.

2010-09-20 @ 11:00:50
Postat av: Marie Breskic

Nu var det ju ingen rusningstrafik, så de här poliserna var tydligen inte ute efter att fylla någon kvot. I rusningstrafik är väl en fortkörare farligare för sina medtrafikanter än under tider då vägarna är tomma? Då är det inte fel med en och annan poliskontroll, tycker jag.Det kanske förresten finns goda skäl att ha en standardhastighet för landsbygdsvägar? Miljöskäl kanske?

2010-09-22 @ 20:11:04
Postat av: Markus L

Nu blandar du ihop det jag skrev. Det med rusningstrafik skrev jag i contexten om förarkontroller. Dvs när de kontrollerar alkoholhalt osv. Eftersom polisen har kvoter som ska fyllas vad gäller förarkontroller, har de säkert det vad gäller hastighetskontroller med var poängen. Och det tycker jag är fel. De ska finnas där behovet finns enligt mig.Sen bekräftar du ju mer eller mindre min egen åsikt; du skriver att hastighetskontroller gör mest nytta under rusningstrafik, dvs i stadsbygden, precis som jag skrev i första inlägget. :-)

2010-09-29 @ 08:34:22
Postat av: Markus L

Ursäkta att jag inte lämnat ämnet än, men snubblade över den här artikeln i BT som jag tyckte var intressant.

http://www.bt.se/lasvart/motor/statistik-gar-fore-sakerhet%28787474%29.gm

2010-10-05 @ 13:56:08
Postat av: Markus L

Tydligen omvandlades parenteserna i URL:n till %28, därför fungerar inte ovanstående länk. Här är en annan länk till samma artikel:http://tinyurl.com/33slh8y

2010-10-05 @ 13:58:54
Postat av: Marie Breskic

Markus L: Hoppsan, missade att ämnet fortsatte :). Ska läsa länken strax. Just nu ämnar jag bara klaga på den dåliga blogguppdateringen på sistone! Hallå där Metallpastorn!

2010-10-20 @ 18:29:09
Postat av: Marie Breskic

Markus L, jag ber världens alla bötesutsatta om förlåtelse för att jag skrattade högt när jag läste om den stackars kvinnan som missade 50-skylten. "Det är många som gör det" - hahaha! Får mig att undra om de riggat upp ett par björkkvistar för att dölja skylten och sätta dit så många som möjligt!Förstår fortfarande inte vad Metalpastors böteslapp har med statistik att göra.

2010-10-20 @ 18:38:50
Postat av: carola

Hej Christian. Hittade din blogg från Henrik Sten, roligt det här, att ni också bloggar.

Satt och funderade idag varför jag känner mig så ensam i den religiösa världen. Men så hittade jag er.

Må så gott. Titta gärna i min blogg med.

2010-12-06 @ 13:24:54
URL: http://blogg.passagen.se/folkvald/
Postat av: carola

Förresten, jag fick också böter på en sån där väg, och blev jagad av polisen med blåsljus...Jag trodde de jagade någon annan, på knarkuppdrag eller något ?? Sen fick de skäll av mig, innan jag skrev under boten :)

2010-12-06 @ 14:03:18
Postat av: Richard

Kan inte låta bli att lägga mig i "debatten". Den fick mig att dra mig till minnes en krönika skriven av Staffan Heimerson för flera år sedan, men den är inte mindre relevant för det... Håll till godo!http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/staffanheimerson/article139978.ab

2010-12-18 @ 16:54:52
Postat av: Richard

O förresten, Metallpastorn. Hur är det med mattekunskaperna? 80+94 är inte =2000, du menade troligtvis 80+14=2000... ;)

2010-12-18 @ 16:57:20
Postat av: Markus Larsson (Kusin)

Intressant debatt.

Jag tycker det är rätt tydligt att böter skrivs ut bara för att böter ska skrivas ut, rent kvantitativa mål är en realitet. Läs det här:

http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.506305-okad-risk-for-boter

2010-12-18 @ 21:20:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0