Farlig musik?

Ibland får jag höra att metal är så destruktivt. Att texterna är så hemska och musiken så aggressiv och att det inte kan vara bra/njutbart/kristet/rätt att lyssna på det...

Nu lyssnar jag nästan bara på kristen metal själv, så en del av "problemet" försvinner ju för just mig, men jag blir ändå fundersam, ty sällan hör jag samma intensiva kritik mot vanlig radiomusik.

Tanken slår mig nu senast när jag härom dagen i allmänbildande syfte snabbt kollade igenom melodifestivalslåtar på svtplay. Fantastiskt mycket platt musik till att börja med, så orken tröt rätt snart - men jag han se merparten av Timotej - fyra tjejer med sängkammarblick och kort-kort som sjöng:

Kom kom kom, medan
som som sommaren ännu hänger sig kvar
mean natten ännu e ljum
och vår längtan lockar o drar
Kom kom kom, det finns
dom dom dom som ser chansen glida förbi
Ta min hand så gör vi allt de
som dom låter bli
...och allvarligt talat. Jag menar på fullt allvar att den som oroar sig för musikens bidrag till samhällets och moralens förfall borde engagera sig mycket mer mot de här rumpvickande blondinerna i nattlinne än mot nått obskyrt metalband som sjunger om att våldta nunnor och bränna kyrkor.

Dels går de senare för de allra flesta inte att ta på allvar eller som förebild - man vet lixom att vääääldigt mkt bara e snack och image. Men Timotejtjejernas budskap med sommarflirtigt "kom å ta mej" ligger närmare de flestas verklighet och situationer de faktiskt kan befinna sig i, och torde därför kunna påverka betydligt mer vad det gäller faktiska handlingar. Dessutom når deras låt ganska många fler, minst sagt.


Jag säger som Nemi: Britney Spears - där kan vi snacka om ond musik!

...eller som Robert Gustavsson: Stoppa omoralen i musiken. Stoppa den!

Kommentarer
Postat av: Tryckar-David

För att inte tala om 60-talets pedofil-doftande sweet sixteen-dängor... Eller våra kära dansband som verkar vara mansgrisar både i lyrik och verklighet.

2010-03-01 @ 09:43:58
URL: http://www.buxbo.se
Postat av: Markus L

Å andra sidan är det väl de som lyssnar på destruktiv musik som mest också lyssnar på texterna och tar till sig det. Det är sällan Barbietjejerna som går ut i samhället och gör våldsdåd. Inte för att jag heller tycker att musiken och brutala texter är den stora ingrediensen till att våldsdåd sker.

2010-03-01 @ 10:01:03
Postat av: Kajsa

(kan inte låta bli att lägga mig i, hoppas ok!!)... Att försvara /förklara ett argument för någonting genom att säga att något annat är värre håller inte för mig - det är nåt mina barn ofta använder sig av :)

Grundfrågan var ju är det bra, njutbart, kristet och rätt??

2010-03-02 @ 10:08:41
Postat av: Bloggaren själv

Kajsa: Nja - jag menar inte att försvara t.ex. texter om våldsdåd och kyrkbränningar - inte på nått sätt - tycker mest det är ganska tramsigt.Det jag är ute efter är snarast vad vi förfasas över - och hur lätt det är att moralisera och uppröras när man ändå inte gillar musiken, och då nästan anstränga sig för att ta reda på vad texten säger även om man inte hör den vid en första lyssning, samtidigt som glada (schlager-)texter på svenska bara glider förbi, fastän deras faktiska påverkan på människor antagligen är större.Ibland känns det som att jag måste försvara det jag lyssnar på för att det låter som det gör, fastän merparten är kristet - medan den som lyssnar på snällare musik aldrig ens ifrågasätts, fastän texterna de matar sig med är ur kristen synvinkel helt förkastliga...Och frågan om "njutbart" kan ju vara ganska individuell - och eftersom det händer att folk anser min musik vara ond, oavsett textinnehåll, bara för att de själva inte kan njuta just den musiken blir jag rätt sur på attityder ibland...Och David: Inte visste jag att du läste min blogg ;) - men du har rätt i vad du säger!Och Markus: Visst - men vad jag menar är att de är rätt få ändå - dels är det en begränsad publik för den sortens musik, och dels är det bara en mycket begränsad del av dem som går till handling utifrån musiken. Och iaf i samhällsperspektiv påverkas då värderingar etc bra mkt mera av mainstreammusikens mera sockerinlindade budskap...

2010-03-02 @ 11:44:39
Postat av: David

Läser och läser... Jag sökte på "moraliskt förfall" och hamnade här...

2010-03-02 @ 14:32:29
URL: http://www.buxbo.se
Postat av: E-K

Okej, men om ett dansband gör en låt av Joh 3:16 eller Job eller så - är det då inte ont?

;P

2010-03-02 @ 14:34:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0