Kalibers agenda?

I ett par program i rad har nu P1:s Kaliber "granskat" olika kristna grupper och frågor.
Först var det elevorganisationen Ny Generation som fick på pälsen - för den synnerligen märkliga inställningen att man vill hjälpa sina medlemmar dela med sig av sin tro på sin skola. - Men usch, så kan vi ju inte ha det! Skolan ska ju vara icke-konfessionell och värdeneutral!Skumma typer?

...och det innebär alltså att ingen får tycka något där? - eller på minsta sätt försöka övertyga någon annan om att man har rätt? Vi pratar ju alltså inte om vad skolan gjort eller ställt sig bakom, eller vad som hänt på lektionstid i första hand - utan om vad fria skolföreningar sysslat med, visserligen i skolan, men ändå på raster osv.

Gaaaaaaaaaahhhh!

När ska man för det första fatta att kristen tro är till sin natur missionerande - det är inte ett extra tillval, utan del av vad det är att vara kristen!
För det andra kan man ju fundera kring hur värdeneutral skolan faktiskt är? Vi är många som upplevt oss på ena eller andra sättet uthängda av lärare för att vi tror på Gud/Bibeln. Lärare kan t.ex. skämta om "religiösa" och deras barnsliga tro mitt i undervisningen om ursprung, evolution, fysik mm - Och det granskas då aldrig av Kaliber...

Jag hade själv en religionslärare som öppet sa att hon visserligen inte bekände sig till nån religion, men att hon tyckte buddhismen var mest intressant och därför gav den lite extra tid i undervisningen. Jag har varit med om sex- och samlevnadsdagar där det propagerats för abort som en utmärkt lösning på oönskade graviditeter och jag har sett rfsu stå och dela ut kondomer under rubriken "bejaka lusten" (En idiotisk kampanj som bara bevisar att de inget fattar av hur ungdomar funkar - för det enda bestående budskapet i huv'et på tonåringarna blir "har du lust så kör!" - oavsett situation, oavsett grad av nykterhet - och - oavsett kondomtillgång!)
Jag har haft politiskt aktiva lärare som, inte mkt eller ofta, men ändå,  låtit detta lysa igenom i kommentarer osv.
Tröja
Man tillåts ha bandtröjor även för grovt satanistiska band med antireligiösa slagord eller kristendomsfientliga symboler - men det är visst inte så farligt, det är inte vare sig missionerande eller brott mot det värdeneutrala, tydligen?!?!?!?!!?


Nä. Tänk ett steg till, och insikten kommer snart att den värdeneutrala skolan är en myt till att börja med - och att det nog handlar mer om det klassiska problemet - JESUS!

Killen som sa sig vara vägen sanningen och livet, som vägrar låta sig reduceras till morallärare eller socialistisk förebild, som ställer krav, som vill bli efterföljd, inte omtyckt, tillbedd, inte accepterad, och som alltid sticker den i ögonen som vägrar ta hans anspråk på allvar... En lam liten kyrkjesus utan minsta önskan om vare sig tillbedjan eller efterföljelse annat än en begränsad tid i veckan för de närmast sörjande hade inte varit något problem - oavsett hur missionerande man varit om honom. Men en Jesus i vardagen - som är Herre och följer med till skolan - han blir inte poppis...


Nu senast, igår, som ett litet nationaldagsfirande, bestämde man sig för att ge sig på ungdomsförbunden. De är nämligen diskriminerande om de inte propagerar för samkönade relationer... Att ha den religiösa övertygelsen att Bibelns ord fortfarande gäller och att homosexuella relationer därför inte faller inom ramarna för hur Gud menat att sexualiteten ska brukas/avnjutas duger inte som argument, utan det är rättning i ledet som gäller!!

Ungdomsstyrelsen har säkerligen varit mkt medveten om den ungefärliga hållningen ganska länge och antagligen dels haft en förståelse för inställningen och dels nog tänkt att det nog "ordnar sig" med tiden (en inte helt orimlig tro med tanke på hur det låter ibland även i den inomkyrkliga debatten...). Se'n kanske man har tänkt att allt det goda som görs överväger - insett att propagandaverksamhet i HBT-frågor är en tokliten del av verksamheten, om alls någon, och att fortsatta statsbidrag därför inte är ngt problem.HBT-certifierad? ...det kommer jag nog aldrig att bli.
...men nu undrar jag hur det blir - när det blir de som hängs ut om omedvetna idioter utan koll på det de ska ha koll på - när det ordas och vinklas på det sätt som nu skett - då undrar jag om inte pressen kan bli för stor.

Och det är så konstigt. Frikyrkan (för det är mest det det handlar om, även om muslimerna finns med på ett hörn) som var en av de viktigaste kuggarna i uppbyggandet av det moderna svenska demokratiska samhället, ska nu straffas för typ odemokratisk verksamhet...?!

Hela debatten lockar dessutom fram de mest befängda idéer och uttalanden - och som vanligt är det gott om folk som vill hoppa på det jag och andra envisas med att kalla Klassisk Kristendom, och som utan grundläggande kunskap i Bibel och bibeltolkning ändå gör sig till talesmän för vad Gud tycker och om vad som står i Bibeln.

En snabb bloggkoll gav mig t.ex. följande citat: "Ungdomligt oförstånd? Dumhet, dumhet och åter dumhet? Nej, en gedigen homofientlig agenda - som styr en bibelsyn - som styr en teologi - som styr ett sätt att bemöta människan. Jesus Kristus måtte gråta när han ser dessa, de som dels skriker ut hans namn i spelad hängivenhet, för att samtidigt i hans namn trampa på de som är hans minsta bröder." från "Gregorius Rex".
Mänskan menar alltså på fullt allvar att den främsta drivkraften i min bibelsyn och min teologi och tro är "en gedigen homofientlig agenda"!!!!! Har ni hört nått så dumt?


Och för att ytterligare misstänkliggöra oss bibeltroende drar man till med formuleringar om slaveri mm som förutsätter att vi ät totalt oförmögna till tolkning - att "bokstavstroende" (som vi inte ens alla vill kalla oss, kanske) är lika med att läsa som det står, bortse från 2000 års historia, kulturella skillnader och begreppsförändringar - och bara tillämpa rakt av... Ett exempel på detta hittar du en bit ner i kommentarerna på den här bloggen. - Ännu längre ner hittar du sedan min lilla debatt med den bloggaren...


Det är iaf så man börjar fundera lite över Kaliberredaktionens agenda. Vilka motiv de har, och hur trovärdiga de är, egentligen. De har ju haft rapportering om läget på statliga ungdomshem, t.ex. - och många med mig har förfärats...
Men har de lika tveksamma analyser och samma färdiga inställning inför de reportagen som i dem om kristenheten - då vet jag inte hur mycket jag litar på dem i den frågan heller - det kanske är rena paradisen på statliga ungdomshem?!


Helt ologiskt vore det inte...

Kommentarer
Postat av: Marie Breskic

Du har rätt.

2010-06-07 @ 12:11:40
URL: http://mariebreskic.blogspot.com/
Postat av: tias

vi måste väl ändå hålla med gregorius rex i den avslutande meningen eller... ;-)

2010-06-07 @ 22:54:55
Postat av: MP

Jo - ryckt ur sitt sammanhang iaf, Tias... Se'n kan man ju fundera över vilka de minsta är - i texten uttrycket kommer ifrån är det väl folk med lite mer "riktiga" behov än att få gifta sig i kyrkan som avses...

Därmed inte sagt att vi inte behöver rannsaka våra attityder gentemot homosexuella...Och Marie: vet jag väl... ;)

2010-06-08 @ 06:47:31
Postat av: tias

jag tycker att den diskusion i ämnet som förs i detta klipp (och de följande 6) är mycket bra och visar på att det går att kombinera en radikal kristen linje med en öppen attityd gentemot sina medmänniskor....

2010-06-08 @ 07:07:29
Postat av: tias

och här kommer länken :-) http://www.youtube.com/watch?v=LepGt6yLi08

2010-06-08 @ 07:08:19
Postat av: Richard

Du som tydligen följt Kaliber kanske har lite glädje av följande inlägg...http://www.sea.nu/viewNavMenu.do?menuID=55&oid=52778

2010-06-11 @ 19:54:32
Postat av: Gregorius Rex

"Mänskan menar alltså på fullt allvar att den främsta drivkraften i min bibelsyn och min teologi och tro är "en gedigen homofientlig agenda"!!!!! Har ni hört nått så dumt?"Vad glad jag blev när jag hittade din blogg! Och ditt försvar!Jag antar att du har tagit lärdom av mina ord, sedan du skrev ditt inlägg, idag ser på frågan i nytt ljus och inser att Bibeln inte uttalar sig om homosexualitet och framför inte fördömer den.

2010-08-30 @ 15:34:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0