Kejsaren är dåligt klädd

Naken kanske han inte var.

...men långt från fullt påklädd. Eller åtminstone hade han dåligt på fötterna.

Inte så att det egentligen var nått större fel på det han ville ha sagt eller faktiskt sa, men hur han tog sig dit... Användandet av vilka texter som helst som språngbräda med ett multum av allegoriska övertolkningar utan sammanhang eller konsekvens är inte OK, oavsett hur angeläget budskapet om att tidens slut närmar sig är.

Men använd rätt stil (lite Israelromantik, återkommande inslag av 1800-talssvenska, och ett flitigt användande av ordet profetisk t.ex.), bli rörd på de rätta ställena, och prata om nått som många är nyfikna på, så märker ingen, tydligen, att argumenten är ganska tunna, exegetiken kass eller i bästa fall märklig, och framställningen egentligen ganska rörig...
HC Andersen var även än framstående exeget, kanske...
Det är väl för märkligt att de mest pålästa predikanter så ofta är så slarviga med Bibelordet att man undrar om de ens hört talas om ordet "exegetik"... Vi har i våra pingstled en tradition av s.k. pentekostal bibeltolkning som innebär att (cyniskt uttryckt) det jag får för mig att en text betyder när jag läser den, det är vad den betyder.

Och utan att dissa Andens tilltal och hjälp i Bibelläsningen, så låt mig ändå påstå att det kan gå, och alldeles för ofta går för långt! All normal logik stängs lixom av, och Bibelord misshandlas och rycks ur sammanhang, med hänvisning till tilltal eller profetisk insikt på ett vansinnigt sätt. Man berövar dem all betydelse för deras samtid genom att ge dem en obskyr och långsökt betydelse i vår tid utan koppling till dåtid alls, och sedan säga "det här betyder att"..."

Visst. På ett sätt är det viktigare vilket budskap folk "hör", i betydelsen uppfattar, minns, tar med sig, än hur perfekt vägen dit är, och visst har jag själv som predikant säkerligen många ggr gjort misstag eller varit slarvig. Men. Det är ju liksom OK bara så länge ens slutsatser och budskap, ens intention och avsikt är OK. Då gör det ju inte så mkt om vi missar eller använder bibeltexterna fel/övertolkar dem osv - det blir liksom nått bra av det ändå...

Men när vi bygger en kultur där det då är FEL att kritisera eller analysera vad som "faktiskt" sägs och hur relevant bibeltolkningen egentligen är, hur bra på fötterna talaren utifrån sina texter egentligen har för sina slutsatser, punkter och poänger; då gör vi oss känsliga för vilka virriga irrläror som helst.
Då har vi liksom inga argument mot den som med samma typ av textutläggning, samma ganska lösa och fria tolkning, kommer fram till poänger, slutsatser, läror som inte alls är sunda, bra eller bibliska. - Han har ju Bibeln på sin sida! Iaf enligt honom/henne själv, och eftersom vi vant oss vid att inte tänka när vi lyssnar, inte analysera argument eller bibeltolkning så kan vi inte sätta nått emot, utan riskerar att luras...

Fråga sektmedlemmar! Tror du de gått med i gruppen för att de uppfattade undervisningen som mer eller som mindre bibelförankrad?

Jag är hjälplöst analytisk - troligen för mycket. Det vore skönt att kunna stänga av oftare och bara "ta till mig det goda", och inte plocka sönder allt jag hör. Jag har (för) höga ambitioner för mina egna utläggningar, det jag drömmer om är att Ordet ska tala - att jag ska få vara mest bara en översättare in i nutiden, som gör en gammal, gammal text relevant och applicerbar in i den vardag där jag och den som lyssnar befinner sig.
Jag känner inget enormt behov av att hitta nått nytt, nån dold "profetisk" innebörd eller symbolik i texten - jag tror att det budskap som en gång avsågs duger idag också och att berättelser om livsöden i första hand är berättelser om livsöden. De behöver inte ha en dold symbolisk mening för att ha något att säga oss och använder vi dem som bilder ska vi säga det - inte att vi fått profetisk insikt i ett djupare budskap mellan raderna - det senare kallas gnosticism, nämligen...

Ibland undrar jag om jag verkligen är pingstvän...
Om det istället är mig det är fel på. Jag är nog för kritisk, självgod, oandlig, teoretisk och allmänt felnavlad för att min åsikt ska räknas. Så. Jag antar att jag i fortsättningen bara ska vara snäll, tyst och okritisk. Le glatt och bara betänka vad nån vill ha sagt, aldrig vad de faktiskt vid närmare eftertanke, eller i förlängningen, säger.

Kommentarer
Postat av: Richard

Det är ju inte utan att man undrar lite vad som specifikt har fått dig att avlossa denna salva..? :) Jag är helt övertygad om att den är befogad så jag blir lite nyfiken på bakgrunden.När jag läste kom jag att tänka på ordet "eisegetik", ett ord som många predikanter tyvärr är lyckligt ovetande om...Jag hoppas verkligen inte att du i fortsättningen kommer att vara "snäll, tyst och okritisk", men å andra sidan så tror jag knappast att det är någon risk... :)

2010-01-21 @ 22:03:23
Postat av: Metalpastorn

Jomen att, vi har ju haft en bibelhelg med besök av han som fick mej att läsa Uppenbarelsebokskommentarer sist vi sågs... Å det var i mångas öron fantastiskt och djupt bibliskt, medan jag satt och funderade över hur många mm det skulle bli kvar ovanför fotknölarna om hans förkunnelse skulle analyserats på ett teologiskt seminariumm...

2010-01-21 @ 22:11:51
URL: http://metalpastor.blogg.se/
Postat av: Richard

:) Ja, jag misstänkte att det nog kanske var så. Hade för mig att han skulle komma någon gång i januari...

2010-01-21 @ 22:17:22
Postat av: Marie Breskic

"Jag är hjälplöst analytisk - troligen för mycket. Det vore skönt att kunna stänga av oftare och bara "ta till mig det goda", och inte plocka sönder allt jag hör. Jag har (för) höga ambitioner för mina egna utläggningar" Det är en gåva. Det försvårar livet för det är så mycket lättare om man bara kan acceptera allt som det är och många gör det och klarar sig bra. Men den som själv undervisar bör klara av att vrida och vända på saker och ställa frågor vare sig de är bekväma eller obekväma och vänta sig av en levande Gud att han hjälper oss att förstå. Problemet är ju inte att Gud är känsligare och dummare än vi, utan att vi är känsligare och dummare än han.

2010-01-22 @ 12:46:05
URL: http://mariebreskic.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0