Religion och våld

En ensam man!Nu har självmordsbombarna nått den kalla nord. Föga förvånande, och bara att vara tacksamma för att nått gick fel så att sprängningen inte skadade någon annan än den stackars förledde Taimour Abdulwahab.

Men. Efterspelet är intressant. Tänker på två saker, som lite granna hänger ihop. Dels var rubriken i DAGEN dagen efter ett citat av Elisabeth Sandlund "Sann religion har inget med våldsdåd att göra" och dels tänker jag på alla förbehållslösa fördömanden från imamer och andra muslimska ledare dagarna efter.

Vi talar ändå om en religion som likt ingen annan spreds med vapen i hand redan från början... Och som har bra många anhängare - också mullor och imamer - som anser våld, självmordsbomber och väpnat Jihad mot alla som inte är muslimer vara inte bara OK, utan bra och hedervärt.

Och med all respekt för en massa fredsälskande  muslimer så känns det bara inte riktigt ärligt eller sant med uttalanden om att "det finns inget i Koranen som försvarar mord på otrogna" eller om att alla Jihadister och självmordsbombare är förvirrade extremister utan sann muslimsk övertygelse.

Som att Islam dels vore en enda enhetlig religion och dels som att den egna, kanske västerländskt anpassade, tolkningen är den enda rätta och allenarådande. En förvirrad och sekulär man???Jag menar alltså inte att varenda muslim är en potentiell terrorist, men att det i världen finns gott om folk som just utifrån en stark religiös, muslimsk, övertygelse, är det, och att representanter för sveriges muslimer inte är riktigt sanningsenliga om de hävdar nått annat!

Det vore ärligare att isf säga att "som jag/vi tolkar Koranen är våld förkastligt, men tyvärr finns det andra som tolkar annorlunda". Som kristen vill jag inte förknippas varken med korstågens slaktande eller "God hates fags"-pastorn borta i USA, men jag kan inte neka till att det fanns/finns starka religiösa skäl till deras handlande. Kanske inte uteslutande kristna/religiösa skäl, och inte tolkningar jag själv står för, men ändå 'kristna' orsaker till det...
En förvirrad och dum sekulariserad nisse????
Säger jag  nått annat säger jag ju att bara min egen tolkning är sant kristen - och att Arn & co t.ex. inte var kristna egentligen. Bättre då att säga att jag inte håller med, och att deras tolkning får stå för dem. Eller?

Och det för oss till fru Sandlunds uttalande om att sann religion inte har ngt med våldsdåd att göra...
Ingår det alltså i definitionen av religion att vara fredsälskande och pacifistisk? Eller? För det kan ju, om hon har rätt, bara vara falsk religion som utövar/uppmuntrar till våld?! Och som jag ser det kan man säga så om kristen tro - att "sann kristendom har inget med våldsdåd att göra" för så tolkar jag Bibeln - men hur är det då med talibaner och andra (eller de kristna korstågarna) - är deras övertygelse alltså egentligen inte religiös, utan något annat? Och andra religioner, som kanske rent av tillämpar människooffer - är de alltså inte religioner?

Struntprat, helt enkelt! Klart en religion kan vara våldsam! Man kan väl tro på en våldsbenägen slaktargud och tro att man bör leva så själv oxå. Kanske ingen trevlig religion för omgivningen, men likväl en religion!

Lite kul iaf?!Och hur är det med våld i gott syfte? Tänker på Dietrich Bonhoeffer, den tyske prästen, som var med och planerade ett attentat mot Hitler... Han var själv skeptisk och i grunden pacifist, men menade att Hitler var så ond att han hellre riskerade att själv hamna i helvetet för mord än att se Hitler fortsätta. Var det alltså ett utslag för falsk religiositet? Säger inte att jag håller med den gode Dietrich, bara att det inte går att resonera så banalt och förenklat som Sandlund gör i Dagen.


Man kan ju också fundera på vad vi isf menar med sann religion. Som jag ser det finns det bara en enda sann religion, och det är tron på Jesus. Den är sann därför att den ensam har sanningen om Gud, människan och tillvaron. Den ensam leder till ljuset, till evigheten, till himlen. Det är utifrån de kriterierna vi kan säga att en religion är sann - för det är de frågorna religionen ger svar på.
Och oavsett hur fredligt icke-våldslig en gren av Islam än kan vara så räcker det inte för att göra den sann i den bemärkelsen. Heller.

Kommentarer
Postat av: Richard

Mycket, mycket bra!!

2010-12-18 @ 13:01:31
Postat av: Mattias

Instämmer med föregående talare!

2010-12-23 @ 01:26:47
Postat av: Fille

agreed

2010-12-27 @ 17:11:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0