Skuldbeläggning

I veckan som gick har en stor s.k. snackis varit den rånade mannen i tunnelbanan.
 
Om du lyckats missa det - klicka här.
 
Och.
 
Utan att på något sätt förringa förövarens fruktansvärt förråade beteende; låt mig ändå bara påpeka ännu en faktor i förloppet, som hittills verkar vara ouppmärksammad:
Killen som blir rånad är full som ett svin! ...eller åtminstone är det en väldigt trolig slutsats eftersom han var på hemväg från en fest och går som han gör på övervakningsfilmen.

Vad vi har här är alltså ännu ett exempel på spritens skadeverkningar, kan man säga. Men rätten att supa sig ner till neanderthalarnivå är ju praktiskt taget lagstadgad i det här landet. Och ve den som påpekar att hade man druckit med måtta så hade saker inte hänt. För inte är det den aspackades fel att den blir nedslagen, våldtagen, omhändertagen, förvirrad, skadad, förfrusen i en snödriva eller rånad?!!

Och det är det ju inte. 
 
Men.
 
När ALLA vet hur lätt sånt händer. Vet hur samhället ser ut. Vet att alkoholen är en faktor nästan jämt.

Varför ska det då anses så kontroversiellt att påpeka det?

Varför har vi då en stark opinion för ökat supande?
            ...eller iaf för lördagsöppet och matbutiksförsäljning - men det är ungefär samma sak...
 
Varför är drogbruk en mänsklig rättighet när det gäller alkohol?
 
Varför legaliserar vi inte marihujana? Skadeverkningar och beroende är enligt vad som sagts mig jämförbara, kanske till och med mildare än alkohol... Inte så att jag tycker vi ska göra det - men på ett sätt är det inkosekvent och ologiskt. Alkohol är också en beroendeframkallande drog som förnedrar och binder människor, så varför tillåta det ena och bekämpa det andra?
 
Eller:
 
Varför inte bekämpa både och?

Kommentarer
Postat av: Marie

Visst sjutton är det hans eget fel att han hamnar på spåret, men när nu någon gör det, full eller ej, förväntar man sig att eventuella vittnen ska se till att han tas bort från denna livsfarliga plats omedelbart.

2012-09-21 @ 14:54:07
Postat av: MP

Jo.

2012-09-22 @ 15:34:53
Postat av: Peter Sköld

I senaste numret av Accent ( IOGT.NTO) Redovisas lite om hur alkoholindustrin lobbar för att påverka politiken, bland annat utvecklingsländer lägger de fram färdiga paket för "folkhäsan" och hur alkoholen är en vinst för samhället.

2012-09-23 @ 22:22:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0