Skuldbeläggning

I veckan som gick har en stor s.k. snackis varit den rånade mannen i tunnelbanan.
 
Om du lyckats missa det - klicka här.
 
Och.
 
Utan att på något sätt förringa förövarens fruktansvärt förråade beteende; låt mig ändå bara påpeka ännu en faktor i förloppet, som hittills verkar vara ouppmärksammad:
Killen som blir rånad är full som ett svin! ...eller åtminstone är det en väldigt trolig slutsats eftersom han var på hemväg från en fest och går som han gör på övervakningsfilmen.

Vad vi har här är alltså ännu ett exempel på spritens skadeverkningar, kan man säga. Men rätten att supa sig ner till neanderthalarnivå är ju praktiskt taget lagstadgad i det här landet. Och ve den som påpekar att hade man druckit med måtta så hade saker inte hänt. För inte är det den aspackades fel att den blir nedslagen, våldtagen, omhändertagen, förvirrad, skadad, förfrusen i en snödriva eller rånad?!!

Och det är det ju inte. 
 
Men.
 
När ALLA vet hur lätt sånt händer. Vet hur samhället ser ut. Vet att alkoholen är en faktor nästan jämt.

Varför ska det då anses så kontroversiellt att påpeka det?

Varför har vi då en stark opinion för ökat supande?
            ...eller iaf för lördagsöppet och matbutiksförsäljning - men det är ungefär samma sak...
 
Varför är drogbruk en mänsklig rättighet när det gäller alkohol?
 
Varför legaliserar vi inte marihujana? Skadeverkningar och beroende är enligt vad som sagts mig jämförbara, kanske till och med mildare än alkohol... Inte så att jag tycker vi ska göra det - men på ett sätt är det inkosekvent och ologiskt. Alkohol är också en beroendeframkallande drog som förnedrar och binder människor, så varför tillåta det ena och bekämpa det andra?
 
Eller:
 
Varför inte bekämpa både och?

Pinsamt patetiskt primatbeteende!

En kollega berättade att han för ett antal år sedan varit i Afrika och besökt de s.k. dimhöljda bergens gorillor.Innan de gav sig av upp mot apornas revir varnades de för att på minsta sätt utgöra något hot. Man skulle vara tyst, inte göra plötsliga rörelser, och, i närheten av flocken, absolut inte stå upp, ty detta skulle flockledaren - "silverryggen" uppfatta som en utmaning.

Men, förstås var det nån som fick panik när de stora aporna kom nära och ställde sig upp och skrek...

Reaktionen hade blivit omedelbar. Flockledaren rusade fram, tryckte ned honom på marken, och satte foten på hans huvud. Sedan stod han så en bra stund, tills han var säker på att ha kväst upprorsmakaren, sen släppte han trycket och gick tillbaka till flocken.
 
Den här berättelsen påminns jag om apropå de igår frisläppta journalisterna Persson/Schibbye...
 
De har utsatts för en despotisk regims pinsamma revirhävdande. Man slänger dem i fängelse med en hård dom, och får dem att sedan be offentligt om ursäkt så att de kan bli benådade. På så sätt rättfärdigar man den i sig patetiska domen och kan slå sig lite för bröstet och sedan återgå till vardagen...
 
När ska alla dessa bananrepubliker inse att de gör sig själva till åtlöje?
Att vi alla genomskådar deras fjantiga spel och bara lockas se ner på dem som ociviliserade, primitiva och helt enkelt lite dumma...
 
 
 
 

Spekulationer - mer lr mindre seriösa

I veckan tros iPhone 5 presenteras - mest för att det börjar bli dags, och för att Apple har kallat sina trogna till väckelsemöte på onsdag med bilden nedan:

...och som du ser kastar datumet en skugga i form av en femma.

Som alltmer trogen Androidanvändare tillåter jag mig följande gissningar, baserat på hur tidigare modeller är funtade:
* Även fortsättningsvis kommer den att vara motsatsen till Burger King - dvs ha den icke uttalade, men likväl tydliga sloganen "Have it our way".
* Troligen kommer kameran vara rejält tillpiffad - med en del klara filter etc med redan från början.
* Skärmen kommer vara större
* Den kommer att ha den patenterade och helt unika formen, helt olik alla andra telefoner, som vi känner så väl - en rektangel med rundade hörn...
* Troligen kommer man fortsätta behöva särskilda appar för funktioner som för oss andra är självklara i grundutförandet - saker som byte av ringsignal, användande av bluetooth - och: nytt för 5:an - att ringa!

Ju mer jag hör om dumheterna AjFånarna utsätter sina ägare för - desto mindre vill jag ha en - men peppar, peppar - jag kanske har en om några år jag med...

Tills vidare bjuder jag inte bara på dessa skarpsinniga profetior, utan även på denna film:


Värdelöst skräp!

På vår lokala MAXI-butik har man behagat skaffa in såna här:
 
 
 
Och det är ju hygieniskt och fint - och förhoppningsvis ser man till vid påfyllning att inget bös från en sorts godis kommer över i ett annat - så blir det allergikervänligt oxå.

Men det suger ju för alla oss som vill kunna ta en av något, som vill kunna plocka dom goaste vingummina (vita, svarta, gröna, röda . i den ordningen), oss som vill färgmatcha och plocka bara blå M'n'M och oss som vill plocka godis i jämna tretal för att underlätta fördelningen av ungarnas lördagsgodis...

Och dessutom erbjuder de bara pappbyttor att ta i - som är såpass stora att den vanliga veckomängden ser pyttig ut - vilket förstås får många att köpa mer - särskilt i kombination med att man inte själv betämmer mängden lika exakt längre. Så trust me - det är definitivt inte bara omsorg om hygienen som drivit fram installationen av dessa monster.

Nä.

Från o med nu handlar vi lördagsgodis annorstädes!!!

Bra tal

Följer, med oväntat stort intresse, en del av debatten inför amerikanska presidentvalet, och vill bara meddela, att oavsett politisk hållning eller eventuella förhoppningar om vinnare i själva valet, så är det här ett bra tal av Clinton!
 

Vill vi veta allt?

Har på sistone (igen) funderat på det där med kunskap...

På om vi vet för mycket nu för tiden.

Har ni tänkt på hur det t.ex. låter inför ett val? Man pratar i media om hur olika uttalanden och händelser kommer att påverka utgången - hur det kommer att få "väljarna" att tänka, och i förlängningen rösta. Och vilka lyssnar? - Väljarna...som förstås påverkas av att höra hur de påverkas. Hur de påverkas av att höra om hur de påverkas vet kanske ingen exakt - men det blir en rundgång - en sorts navelskådning - av det hela!

Och ingen ser en film utan att ha googlat den, kollat IMDB och sett trailern. Man läser på nätet om sina krämpor - och tycker läkaren - när man väl går dit - att det är ngt annat än vad Google säger, så protesterar man... Vill det sig illa så har man dessutom INGEN käll- eler självkritisk förmåga, utan både vad det gäller hälsa och historiska och vetenskapliga fakta så accepterar man de mest befängda konspiratoriska och långsiktiga idéer som fakta.

Vi har vant oss vid att alltid, överallt, veta allt.

Och det finns en sorts hybris i det där. Vi tror liksom att det ska vara så. Tror oss om att ha koll också på det som det inte går att ha koll på. Saker som Guds existens - som inte är en mätbar storhet - behandlas som något som ska bevisas, vetas - både av troende och av ateister. Och saker som evolutionsteorin - som har en del hål, även om den har många bevis också - blir också ett "faktum", något vi "vet".

Och alla tror att de själva vet allt - och slutar lyssna på auktoriteter. Man kan på fullt allvar gå i debatt med de mest pålästa och högutbildade med argument som "...tycker du, ja!". För kunskapshybrisen i kombination med samtidens farsot - individualismen - gör att ingen ju behöver ha ngn auktoritet utanför sig själv och wikipedia...

Det enda vi inte längre vet är hur man säger "jag vet inte"...

Och vi har fått för oss att kunskap alltid är bra.

Men kunskapens träd var "på gott och ont". Det finns baksidor. Det finns frågor vi kanske inte ska söka svaret på, eller någonsin kan få svar på. Jag är till exempel inte säker på om forskare bör ge sig in på livets byggstenar som i stamcellsforskning och genmanipulation - inte omedveten om potentiella fördelar, men skeptisk till om vi verkligen VET vad vi ger oss in på...

Och.

Områden som kräver en viss ödmjukhet. Där vi kan ha en uppfattning, visst - men också acceptera och respektera att andra tycker, tänker, tolkar annorlunda. Där vi måste inse att inte allt går att veta.

...så vitt jag vet, iaf...

Rondellkonst

Rondellhundar har ju funnits snart överallt - men i övrigt tenderar rondeller att vara ganska tråkiga saker - med undantag t.ex. för potatisrondellen i Mjölby m.fl.

Men. Nyss hemkommen från ett besök hos min till Landskrona nyflyttade fader kan jag meddela att där har man gått in för att göra rondellerna till ngt extra. Med skulpturer och planteringar, stensättningar och miniparker så är ingen rondell den andra lik, and I luv it! Kul grej att profilera sin stad med oxå...

Googlade fram ett par bilder:


 
 

RSS 2.0