Presdentvalsblindhet

Om några veckor ska en ny - eller samma - "världens mäktigaste man" utses...
 
Det är alltså presidentval i USA - om du nu skulle ha missat det, eller ha en annan defnition av makt.
 
 
Jag har, dumdristigt, gett mig i debatt med några amerikanska Facebookvänner, och inser att alla, precis alla fördomar om hur korttänkta amerikaner kan vara går i uppfyllelse när det kommer till presidentval. Alla.
 
Överlag är de konservativa kristna, dessa mina vänner, och följdaktligen också republikaner och Romneyanhängare. Och det är här en selektiv blindhet kommer in som bara fascinerar mig.
 
Ty:
 
För de här människorna är presidentens tro oerhört viktig. Det är de som är marknaden för böcker som:
     
 
Presidenten ska, bortom allt tvivel, vara kristen! Och Obama är muslim, tror runt 20% av dem - fastän han själv säger att han är kristen, och regelbundet går i kristna gudstjänster, men aldrig i muslimska...
 
Men.
 
Romney är ju för iallsina dar MORMON. Säger att han är det, går till templet på gudstjänst och försvarar sin tro och sin kyrka utan att tveka när intervjuare tar upp den. Och då ska vi komma ihåg att mormonismen har trossatser som:
* Mormons bok är likvärdig med, om inte högre än, Bibeln.
* Man förnekar treenigheten - Fader, Son och Ande är tre helt separata andevarelser.
* Man kan, och bör, döpa sig i döda släktingars ställe för att rädda dem från helvetet.
* Det nya Jerusalem - den himmelska staden - kommer att byggas i Amerika.
* Man måste ha sidenunderkläder i kyrkan, annars blir Gud arg, typ - och man gör stickprovskontroller för att se till att det efterföljs!
* Profetens (kyrkans nutida ledare) uttalanden är sanna och bindande på samma sätt som Bibeln/Mormons bok för varje troende mormon - dvs att Romney som president bara vore världens NÄST mäktigaste man...
* Man förbjuder kaffe pga koffein, men CocaCola är OK om man vill dricka det. (makes sense!)
 
Överlag saker som mina vänner INTE tror på...
 
Och saker som Billy Graham - tidernas mest framgångsrika evangelist - nu bestämt sig för inte spelar någon roll. Ty tidigare fanns mormonerna, med rätta, med på listan över sekter på Billy Graham Association's website, men nu har man tagit bort den för att man "inte vill delta i en teologisk debatt om något som har blivit politiserat under den här (presidentvals-)kampanjen" (Länk till artikeln i Dagen här.)
 
...som om politisering av kandidaternas tro var något nytt för det här valet!
 
Sanningen är att det för dessa människor är viktigare att presidenten är republikan än något annat!
 
Man har fått för sig att sann kristendom är det samma som att vara republikan - att vara mot allmän sjukvård, för starkt försvar, mot abort, för krig i 3:e världen, mot skatter, för fria vapen och mot homoäktenskap... Och eftersom Romney står för allt det där så är han nog nån sorts kristen egentligen - resonerar man.

Personligen tycker jag väl det är trevligt om "världens mäktigaste" delar min tro - men jag tror inte att det är den avgörande faktorn i om man är lämpad för jobbet. Man kan vara ateist och ändå göra en massa bra saker och ha många sunda värderingar. Så personens tro är underordnad för mig när det gäller politiska val. Inte helt oviktigt, men inte heller avgörande. Och om det nu hängde på tron så ginge ju Romney bort direkt...
 
Vad jag tycker är sorgligt är just det här - hur snabbt man kompromissar med det som faktiskt spelar roll - vad det är att vara en kristen och vad som är sann respektive falsk lära - när politiken kommer in i bilden. Sanningen i sig får ta smällen för att vissa sanningar ska få plats i politiken.
 
Det är skamligt, sorgligt och självförnedrande, att omdefiniera kristen tro på grund av politiska preferenser som  Billy Graham nu gjort! ...och pinsamt, löjeväckande och dumt att som mina FB-vänner å ena sidan hävda vikten av kandidatens tro och å andra förneka Romneys tro för att kunna rösta på honom,
 
Tycker jag.
 

RSS 2.0