En vetenskaplig undran

Kan nån förklara varför cirkelrunda, frysta hamburgare som man lägger i pannan blir ovala innan de blir klara?

Oavsett hur många ggr man vänder på dem eller vart i pannan man lägger dem så verkar detta vara en mig veterligen ännu ej vetenskapligt utredd naturlag - men upplys mig gärna eller spekulera fritt i kommentarerna över denna för mänskligheten avgörande fråga...
Kolla själva!
Se själv! - den nere till vänster är nyilagd i flottet - de andra är i olika grad av genomstekthet och ovalitet. Varför, å varför?

Den här sortens funderingar gör det verkligen värt att återkomma till min blogg, eller hur?! ;)


Hmmm - kanske ska kategorisera det här under listade laster - konstiga tankar om ointressanta saker och behovet att dela dem...

Kommentarer
Postat av: Richard

Denna fråga har även jag, utan framgång, undrat över. Vore skoj om någon kunde bringa klarhet i detta! O efter att ha sett din bild uppstår ytterligare en fråga, varför vräka i sju kilo "flott" i en teflonpanna när man steker hamburgare? Brukar räcka att låta burgaren steka i "sitt eget" fett... :)

2010-05-23 @ 21:35:46
Postat av: Stefn

Och om nu alla vet att hamburgarna blir ovala, varför fortsätter då alla brödtillverkare att göra runda bröd?

2010-05-23 @ 22:44:58
Postat av: Metalpastorn

Apropå flottet - hade stekt bacon innan (i torr panna)och tänkte att det kunde bli lite extra smak om jag lät baconfettet va kvar...

Och bröden - hade inte tänkt så långt, men det är ju väldigt sant.

...och så funderar jag på om det gör skillnad om man grillar burgarna. Får kolla nästa gång vi grillar.

2010-05-24 @ 06:57:29
Postat av: Ludvig.R

var dem där hamburgarna verkligen goda med allt det där fettet....?

2010-05-24 @ 13:23:51
Postat av: Marie Breskic

Föreslår att du googlar. Fler har ställt sig frågan och kommit på ganska bra svar :)

2010-05-24 @ 13:26:18
Postat av: Richard

Jag har fått följande svar från Scan:



Hej!



Färsen pressas genom en smal spalt och formas under visst tryck i ett hål i en platta. Plattan skjuts sedan fram och hamburgaren stansas ut, det är alltså denna metod som gör att en del köttfibrer blir orienterade och uttänjda i en viss riktning och dessa strävar sedan efter att krympa ihop och gör att biffen blir något oval efter stekningen.





Med vänliga hälsningar



Janne Nordlund

________________________________



Matforum



Scan AB



Lindhagensgatan 126, Box 30223, 104 25 Stockholm, Sweden



Telefon: +46(0)8-725 85 58

2010-05-26 @ 11:42:39

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0