En vetenskaplig undran

Denna fråga har även jag, utan framgång, undrat över. Vore skoj om någon kunde bringa klarhet i detta! O efter att ha sett din bild uppstår ytterligare en fråga, varför vräka i sju kilo "flott" i en teflonpanna när man steker hamburgare? Brukar räcka att låta burgaren steka i "sitt eget" fett... :)
Och om nu alla vet att hamburgarna blir ovala, varför fortsätter då alla brödtillverkare att göra runda bröd?
Apropå flottet - hade stekt bacon innan (i torr panna)och tänkte att det kunde bli lite extra smak om jag lät baconfettet va kvar...
Och bröden - hade inte tänkt så långt, men det är ju väldigt sant.
...och så funderar jag på om det gör skillnad om man grillar burgarna. Får kolla nästa gång vi grillar.
var dem där hamburgarna verkligen goda med allt det där fettet....?
Föreslår att du googlar. Fler har ställt sig frågan och kommit på ganska bra svar :)
Jag har fått följande svar från Scan:
Hej!
Färsen pressas genom en smal spalt och formas under visst tryck i ett hål i en platta. Plattan skjuts sedan fram och hamburgaren stansas ut, det är alltså denna metod som gör att en del köttfibrer blir orienterade och uttänjda i en viss riktning och dessa strävar sedan efter att krympa ihop och gör att biffen blir något oval efter stekningen.
Med vänliga hälsningar
Janne Nordlund
________________________________
Matforum
Scan AB
Lindhagensgatan 126, Box 30223, 104 25 Stockholm, Sweden
Telefon: +46(0)8-725 85 58