Kvinnodagen

Det är 8 mars idag - internationella kvinnodagen. Så Grattis alla kvinnor, eller nått...
Tidningar å övriga media verkar iaf tycka att det är en stor dag - själv håller jag nog mest med dem som tycker att det är dags att proklamera alla dagar som dagar när kvinnor ska vara jämställda.


Men det är märkligt med det där ordet  jämställd - och vad det tydligen innebär...

Om kvinnor måste agera som män för att få plats - är de då jämställda?

Om kvinnor kvoteras in - är det ett jämställt samhälle?

Om man ska ha "varannan damernas" i allt - leder det till jämställdhet eller till kompetensutarmning?Och. Till det jag idag funderar mest över:

Borås Tidning idag har ett kort från en kvinnodagsdemonstartion 1974, med stora skyltar om fri abort, och då infinner sig följande tankebana:

Hur kan man å ena sidan häva rätten till fri abort som en jämställdhets- och rättvisefråga och samtidigt denna dag vilja uppmärksamma att 60 miljoner flickfoster aborteras årligen pga att de är flickor?

Man har skjutit sej själv i foten och vägrar erkänna det! Fri abort ledde snarare till ett än mer mansdominerat samhälle, eftersom det ger män möjligheten att låta kvinnor ta konsekvenserna ensamma för deras oansvariga sexualitet. Det ger män ännu en sak att pressa kvinnor om. Och det leder till att man i vissa samhällen - och vi vet att det hänt/händer även i Sverige - aborterar flickor för att de är flickor.

Kommentarer
Postat av: Mia

Håller med dig!!

2010-03-09 @ 09:06:07
URL: http://pastorsfrun.blogg.se/
Postat av: Marie Breskic

Tanken är väl att uppmärksamma kvinnors situation i världen - vilket är en bedrövlig situation sett i stort - och inte att vi ska vara jämställda en gång om året.

2010-03-09 @ 17:04:31
URL: http://mariebreskic.blogspot.com/
Postat av: maharani

klockren analys. flickfoster som aborteras pga kvinnors frihet. alltså blivande kvinnor som inte får leva i "frihet för kvinnors" namn

2010-05-15 @ 23:14:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0