Obama

har till sist fått representanthusets ja till en sjukvårdsreform.

...Enligt morgonradion har 7 - SJU! - presidenter försökt sig på det förut utan att lyckas.
Så det var väl på tiden, och som Baracken själv sa:
It's a victory for common sense

Det var, tyckte jag, en god nyhet!

Mina åsikter om vad de 7 lönlösa försöken och de nuvarande motståndarnas argument säger om amerikaners intelligens och förmåga att tänka i nya banor håller jag däremot för mig själv...

Bara jag

"Jag ska bara" och "bara jag ska" ställer allt till en hel del förtret, irritation och ondska...

Jag ska ju bara svänga in och posta ett brev - så då kan jag blockera hela in-/utfarten medan jag gör det, oavsett hur många andra som vill in eller ut...

Jag ska bara tjafsa med hon i kassan, så jag får gå före kön...

Jag ska bara svara i mobilen, fastän den kanske borde varit avstängd när jag satt på bion/i möte/på gudstjänst...

Det är ju bara jag som tar upp en familjeparkeringsruta intill entrén ensam i min feta Merca - eller? ...att de flesta andra platserna oxå tas upp av feta medelålders par så att de som faktiskt är där med familj får gå med sina småbarn från andra änden av parkeringen är väl inte mitt problem?

Det gör väl inget om bara jag slänger glasspappret på marken...

Med egot i fokus agerar vi verkligen så korkat, heeeeela tiden. Vi vet att om alla gjorde som vi skulle det bli ohållbart - gäller allt från hur vi i väst lever jämfört med 3:e världen till om vi plockar upp vårt skräp eller inte... Vi blundar liksom för alla andra å tänker att att bara lilla jag gör så här, fast de e lite fel, spelar väl inte så stor roll?

...och så går det som det går - världen går åt pipsvängen medan vi anklagar alla andra istället för att ta itu med oss själva...


"...then I realised how many stupid times a day I use the word 'I'..." (C) Mia Thermopolis

"Allt vad ni vill att andra ska göra för er, det ska ni också göra för dem." (C) Jesus

Förnärmad

Folk e konstiga.
Ett av mina barn har en kompis som barnet ifråga trivs väldigt bra tillsammans med och har så gjort så länge de gått i samma klass. Men varje gång de har pratat om att leka efter skolan så e de nått som inte funkar...


Den andra familjen ska bort, eller kan inte just idag eller ska leka med nån annan...

Men skam den som ger sig. Så barnet frågade igen härom dan. Och fick till svar att den andra ungens mamma sagt att de inte kan leka för att de inte känner föräldrarna - dvs oss...


Är inte det konstigt?


Iaf när ungarna gått i samma klass ett par år och man setts på föräldramöten, luciafiranden, skolavslutningar och flera ggr i veckan vid hämtning/lämning. Va e de för fel på oss? Ser vi så suspekta ut? Eller e dom med i nån sekt?

Kvinnodagen

Det är 8 mars idag - internationella kvinnodagen. Så Grattis alla kvinnor, eller nått...
Tidningar å övriga media verkar iaf tycka att det är en stor dag - själv håller jag nog mest med dem som tycker att det är dags att proklamera alla dagar som dagar när kvinnor ska vara jämställda.


Men det är märkligt med det där ordet  jämställd - och vad det tydligen innebär...

Om kvinnor måste agera som män för att få plats - är de då jämställda?

Om kvinnor kvoteras in - är det ett jämställt samhälle?

Om man ska ha "varannan damernas" i allt - leder det till jämställdhet eller till kompetensutarmning?Och. Till det jag idag funderar mest över:

Borås Tidning idag har ett kort från en kvinnodagsdemonstartion 1974, med stora skyltar om fri abort, och då infinner sig följande tankebana:

Hur kan man å ena sidan häva rätten till fri abort som en jämställdhets- och rättvisefråga och samtidigt denna dag vilja uppmärksamma att 60 miljoner flickfoster aborteras årligen pga att de är flickor?

Man har skjutit sej själv i foten och vägrar erkänna det! Fri abort ledde snarare till ett än mer mansdominerat samhälle, eftersom det ger män möjligheten att låta kvinnor ta konsekvenserna ensamma för deras oansvariga sexualitet. Det ger män ännu en sak att pressa kvinnor om. Och det leder till att man i vissa samhällen - och vi vet att det hänt/händer även i Sverige - aborterar flickor för att de är flickor.

Tips till 08:or

Lyssnade på P1 när jag stod vid spisen förut idag.
Å det handlade om ränteläget och huspriserna...


De var på visning "söder om Stockholm" - alltså "i" Stockholm, men typ låååångt ute i förorterna. Man tittade på en 40-talsvilla på 75 kvadrat, med uråldrigt kök och rent allmänt i mer än vanligt behov av renovering.
Fullt med folk, mest unga par.


Utropspriset: 2.800.000 - och ett par de talade med hade veckan innan varit på visning för en liknande kåk med samma utropspris - som slutade på typ 4 miljoner.

Vansinne!


Vårt 100 kvm större hus kostade typ 2 miljoner mindre än det utropspriset... Utan att vara renoveringsobjekt.


Så. Mitt tips: Lämna Stockholm!Fattar verkligen inte vilka fördelarna är som får folk att utsätta sig för att bo där! -Fjollträsk!

Kineser

I min lilla serie kring nationella egenheter och eller dumheter kommer vi idag till kineserna...
Nävars - det blir inget långt eller genomarbetat inlägg, ville bara berätta vad min dotter sa vid matbordet idag: "I Kina är dom dumma, för där dödar dom flickbebisar"

Det hade hon lärt sig i skolan, minsann.

Och jag gillar att mina barns lärare tar upp såna saker!

Turkar

Jag har ju nyligen skrivit ett par inlägg med mina empiriskt belagda åsikter om norrmän och danskar, och nu är det turkarnas tur...
Fast nu e det nog mer av en politisk tankebana, kanske...


Turkiet är ett historierevisionistiskt land!!!


1915-23 utrotades 1-1,5 miljoner armenier i Turkiet. Alla vet det. Även då visste man det - Sveriges dåvarande ambassadör skrev hem: “Herr Minister, Förföljelserna mot armenierna hafva antagit hårresande proportioner och allt tyder på att ungturkarne vilja begagna tillfället, då af olika skäl ingen effektiv påtryckning utifrån behöfver befaras, för att en gång för alla göra slut på den armeniska frågan. Sättet härför är enkelt nog och består i den armeniska nationens utrotande.”

Att som turk skriva om detta betecknas som förolämpande av nationen - det är straffbart enligt lag, och dessutom kan man räkna med förföljelse och även att bli dödad av nationalistiska grupper.

Men. Alla vet att det är sant.

Nu har USA äntligen bestämt sig för att händelsen även i amerikansk historieskrivning skall benämnas folkmord - det enda rimliga. Och vad händer?
Minuter efter beslutet meddelar Turkiet att man kallar hem sin ambassadör.

(läs om det här: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usa-utskott-folkmord-pa-armenier_4377507.svd )


Det har snart gått hundra år - och de fortsätter styvnackat att vägra erkänna sin historia. Hur ska de någonsin kunna bli fria från sin nationella skuld, sina sår, sin skam - om de fortsätter försöka skriva om historien?


Det är hög tid att sluta fjäska för turkarna (i betydelsen den turkiska staten) och överallt börja ta med Turkiet på samma listor som Nazityskland, Sovjetunionen och Rwanda!

För både armeniers och turkars skull! Försoning kan aldrig byggas på förljugenhet!


Nackdelar

En av de saker med mitt jobb som pastor som leder till mest personlig frustration är själva yrkesrollen och de förväntningar den medför.

Man "ska" liksom vara övermänskligt from. Inte bli arg, inte reta sig på saker (annat än synd och omoral, då...), inte säga vad som helst, alltid vara proper och vänlig osv osv etc etc.

Visst vet folk egentligen att pastorer oxå är människor, men en del vill nog helst hålla det till en teoretisk kunskap - i praktiken ska vi helst vara fromma robotar i slips, som glatt finner oss i allt, aldrig brusar upp, och aldrig säger något som någon endaste människa kan ta illa upp av (utom syndare och omoraliska typer, då...).


Och ibland, va... Ibland är det väldigt irriterande.


Ville bara säga det.

Hur lyckas de?!

Ett barn på, låt oss säga, 6½ år kommer hem från skolan, med overall, mössa, stövlar och vantar på.

Hon klär av sig. Hänger upp overallen, tar av sig mössan och vantarna, öppnar locket till den korg där vantar och mössor förvaras, och lägger ner mössan och den ena vanten.


Den andra lägger hon i ett svart hål.


Hur kan en vante bara försvinna?


...vi kanske skulle överlämna utlandskkulden till en 6-åring...

Tänk om det är så?

Dagens svarta tanke slog mig när jag stoppade på mig plånboken bara för att man ju måste ha den med sig när man kör bil, fastän polisen vid en eventuell kontroll nuförtiden lätt borde kunna kolla min behörighet via en handdator eller nått.
Tänk om en orsak är att man lättare ska kunna identifiera mig om jag kör av vägen och typ dör eller skadas svårt.


Så började min dag...

REA?

En gång var jag i en guldsmedsaffär, på jakt efter något till frun. Minns jag rätt hette/heter(?) affären Ernst Forsell Guld, den låg iaf i Falkenberg, på gågatan...
glasögon
Guldsmeden noterade min vigselring, som är handgjord, och tyckte det var trevligt i sig, men också trevligt med en som, som han sa, "inte blir skev av att man har den på när man cyklar"... Och så fortsatte han att ondgöra sig över den iaf då vanliga försäljningstaktiken kring förlovningsringar: "Hennes ring 1 kr". - Som han sa: "Det fattar väl alla att om hans ring kostar 1000 kr och hennes 1 kr, då får man ju en ring värd 600 och en värd 400..."

Tänkte på det idag när jag läste tidningen och en optikkedja erbjöd 2 par glasögon till priset för ett.


1.795 kr skulle det kosta - men hur ofta behöver jag egentligen 2 par glasögon? Jag kan ju bara använda ett par åt gången ändå... Och med samma logik som hos guldsmeden räknar jag ju snabbt ut att det är ju egentligen glasögon värda 900 kr paret jag får... - Och då kan jag mycket hellre bjuda på lite extra vinst och ge en tusenlapp för ett par - och inte få något "på köpet". Den termen finns ju egentligen inte i verkligheten - eller är det någon som tror att handlarna av givmildhet går back på affären? Självklart tar de igen det någonstans - och då slipper jag hellre låtsasrabatter och extraprylar och betalar mindre pengar till att börja med!


...bara några tankar kring hur det blir när vi överlåter makten till marknaden. ;)

Farlig musik?

Ibland får jag höra att metal är så destruktivt. Att texterna är så hemska och musiken så aggressiv och att det inte kan vara bra/njutbart/kristet/rätt att lyssna på det...

Nu lyssnar jag nästan bara på kristen metal själv, så en del av "problemet" försvinner ju för just mig, men jag blir ändå fundersam, ty sällan hör jag samma intensiva kritik mot vanlig radiomusik.

Tanken slår mig nu senast när jag härom dagen i allmänbildande syfte snabbt kollade igenom melodifestivalslåtar på svtplay. Fantastiskt mycket platt musik till att börja med, så orken tröt rätt snart - men jag han se merparten av Timotej - fyra tjejer med sängkammarblick och kort-kort som sjöng:

Kom kom kom, medan
som som sommaren ännu hänger sig kvar
mean natten ännu e ljum
och vår längtan lockar o drar
Kom kom kom, det finns
dom dom dom som ser chansen glida förbi
Ta min hand så gör vi allt de
som dom låter bli
...och allvarligt talat. Jag menar på fullt allvar att den som oroar sig för musikens bidrag till samhällets och moralens förfall borde engagera sig mycket mer mot de här rumpvickande blondinerna i nattlinne än mot nått obskyrt metalband som sjunger om att våldta nunnor och bränna kyrkor.

Dels går de senare för de allra flesta inte att ta på allvar eller som förebild - man vet lixom att vääääldigt mkt bara e snack och image. Men Timotejtjejernas budskap med sommarflirtigt "kom å ta mej" ligger närmare de flestas verklighet och situationer de faktiskt kan befinna sig i, och torde därför kunna påverka betydligt mer vad det gäller faktiska handlingar. Dessutom når deras låt ganska många fler, minst sagt.


Jag säger som Nemi: Britney Spears - där kan vi snacka om ond musik!

...eller som Robert Gustavsson: Stoppa omoralen i musiken. Stoppa den!

RSS 2.0