Speditionsavgift, typ 1

- Vet ni vad det är?
Det är vad posten tar betalt för att låta tullen lägga på moms på det jag beställt från utlandet...

Märkligt.
Fick hem mina T-shirts idag, från despair.com, och då skulle de lösas ut, eftersom man A. hade lagt på tull/moms, och B. hade tagit betalt för att göra det. - Irriterande!
Låt oss börja med moms/tull...
Visst - vi kan tullbelägga varor för att t.ex. skydda inhemsk industri osv. Jag fattar poängen. Likaså att man när man importerar från t.ex. billighetsländer får betala olika avgifter vid införseln till landet, också det i nån sorts utjämnande eller skyddande syfte...
Men, egentligen. Dessa tröjor, som inte GÅR att köpa i Sverige, varför är de moms/tullpliktiga? Det är ju inte som att jag snor nåns inkomst på att köpa dem från USA istället för på MQ när de inte finns att köpa på MQ...
Och i vår frihandelsfixerade värld, borde inte sånt trams vara avskaffat till förmån för individens frihet att välja inköpsställe globalt, istället för att vara hänvisad till det smalare utbud som i hemlandet finns att tillgå?
Och att sen betala "speditionsavgift" på det!!!
Ringde posten och undrade vad det var, sa att "spedition" i min ordbok betyder ungefär samma sak som frakt, och frakt/porto har jag ju redan pröjsat till avsändaren, så vad är det jag betalar för?
Fick till svar att det är "internationella överenskommelser...bla, bla...FN....bla, bla....särskild behandling....bla,bla, bla...tull...bla, bla, bla..."

Kort sagt: Eftersom mitt paket inte bara går att skicka vidare, utan måste förtullas, och därmed tas om hand lite extra, och skyfflas mellan svenska instanser innan det når mig, så ska jag betala extra för detta...
Så. Inte nog med att de skinnar mig på moms, som jag tycker borde vara obsolet, de tar betalt för att ta betalt oxå... Gaaaaah! Detta byråkratiland!

Kommentarer
Postat av: Frun

Men du fick iallafall ett tillfälle att skriva "obsolet". Det händer inte alltför ofta! ;P

2010-02-02 @ 19:57:07
Postat av: tias

som med elen då, där energiskatten & den fasta årsavgiften påpassligt nog läggs på innan momsen......

2010-02-02 @ 19:57:50
Postat av: Krister Mörtsell

Är ofta irriterad på precis samma grej, dessutom så verkar det vara så att bara för att paketen skall in i tullen så måste det ta minst tre fyra dar extra. Släppte en skiva för några år sedan som skulle skickas med ett band som skulle ut på turne. För att få dom i tid så bad vi att de skulle skickas med global express (som kostade 700 kr extra) sen fastnade ändå paketet i tullen, som precis hade bytt datasystem, där var paketet försvunnet i elva dagar innan jag ringde högsta chefen som "skulle sätta någon på uppdraget" 10 minuter senare hade dom hittat det. När jag äntligen fick paketet hade bandet åkt och nästan avslutat sin turne. När jag fick fakturen så var även globalexpress kostnaden inräknad i det pris som det skulle betalas moms på. Kan väl säga att det har funnits tillfällen när man var på bättre humör.

2010-02-07 @ 11:35:54
URL: http://www.dydon.blogspot.com/
Postat av: Gusten

Gränsen ligger på typ 200 spänn. Det sa de på tullen en gång när jag ringde och ifrågasatte. Alltså under 200, så kollar de inte paketen så noga. Detta innebär att om det skulle vara fri frakt(vilket händer ibland) är det bättre att beställa fler paket.

2010-02-07 @ 12:47:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0