Sossarnas kommande fall

De som känner mig vet att jag snarast lutar åt nån sorts värdekonservativ syndikalistisk vänsteranarkism, och rent allmänt är rätt förvirrad kring vad man ska/bör/kan/vill rösta på...

Förra valet var ett elände, och inte har blockindelningen gjort det enklare i år.

Men sossarna, va ...de kommer iaf inte ifråga. I år heller.

Maktfullkomliga betonghjärnor som byggt upp hela det überbyråkratiserade Uchalingen!standardiseringssamhälle vi har idag. Som mer än något annat parti är ansvariga för attacker på kärnfamiljen, kristenheten och individuell frihet. Vars partiledare är kristofob och rent allmänt en av de obehagligare offentliga personer jag vet. Vars ideologi bygger på att alla ska med i samma båt oavsett de vill eller inte. Som med närmast religiös fanatism sjunger sina sånger, viftar med sina fanor och stänger av sina hjärnor...


Puh. Det var en rolig harang att få ur sig!


Jag gillar verkligen inte sossarna, så är det. Det finns säkerligen många med goda intentioner och hjärtan där som överallt annars, men det är mig obegripligt hur man då kan vara kvar där.

Och. Jag hävdar bestämt att inget annat parti får så många oreflekterade vaneröster.


I dagens Boråstidning frågades folk på stan om de bestämt sig än, och en kvinna på 82 svarar: "Jag litar på att det min far röstade på är det bästa"

!!!!!!!!!!?!!!!!!!!!!?!!!!!!!!!!

Minns även en diskussion för många år sedan (när jag var aktiv kdu:are *rodnar*) med en för de initierade antagligen inte särskilt anonym släkting där argumentet för en (s)-röst var: Dom ä arbetarnas parti, å ja ä arbetare, så jag röstar på arbetarpartiet!

Frågor om vad i deras politik mänskan särskilt gillade avfärdades med, igen, samma argument, och nått annat gick inte att få. Och jag tror inte att det är unikt.


Traditionsröstning är ett gissel, oavsett parti. Vad ska vi med demokrati till om folk ändå inte intresserar sig det minsta för vad partierna står för, utan röstar på ett parti antingen för att föräldrarna gjorde det eller på några vaga, slagordsartade grunder utan sakpolitisk koppling?


Och. Jag tror att sossarna får fler röster av det slaget än andra partier - dels för att det känns så, och dels för att de varit så stora under så stor del av 1900-talet, och många som fostrats mer in i ett allmänt ärvande av värderingar istället för ett ifrågasättande eget ställningstagande därför ärvt just sosseröstande.

I takt med att fler tar egen ställning tror jag därför på en mer diversifierad politik, så att säga, där partier blir mer jämnstora och där fler småpartier uppstår och tar plats kanske oxå i riksdagen.

Alltså är sossarnas dagar som störst över. Inte, som en av mina kusiner tror, för att alla som läser på eller tänker efter blir moderater, utan för att de inte länge till kommer att kunna räkna med en stor mängd traditionsröster.


Och inte blir jag så ledsen av en så'n utveckling, inte...


Däremot är det för mig ungefär lika deprimerande att en röst på nått annat än alliansen är en röst på Mona Sahlin som statsminister som att en röst på nått annat än den röd-gröna röran är en röst på en fortsättning av den politik vi har idag...

Kommentarer
Postat av: Kusin

"Inte, som en av mina kusiner tror, för att alla som läser på eller tänker efter blir moderater, utan för att de inte länge till kommer att kunna räkna med en stor mängd traditionsröster."Jag påstod inte att de blev moderater (det är jag inte själv längre) utan bara att de inte bli Vänsterpartister. :)

2010-08-15 @ 18:22:04
Postat av: En annan kusin

Det där sista stycket är det största gisslet för mig i årets val. Rösta blankt, kanske?

2010-08-15 @ 18:31:23
Postat av: kusin3

eller så kanske det är idé att låta dom blå få några år på sig denna gången istället för att byta styre så fort man kan....

...men det ligger väl i svenskens natur att vara missnöjd så det blir väl rött nu och sen blått och sen rött och sen blått.....

2010-08-15 @ 20:02:41
Postat av: Lina

Mona Sahlin är skitläskig!:O

2010-08-15 @ 20:20:24
URL: http://havrelina.blogg.se/
Postat av: Metallpastorn

Tänker iofs i grunden lite som kusin3, samtidigt så finns ju en viss farhåga för det också.Om man tänker på utförsäljningar och sjukförsäkringspolitik mm kan man ju fundera hur mkt mera elände de kan få till på 4 år till...

2010-08-15 @ 21:36:46
Postat av: Gustav F

Många missuppfattar svensk höger politik.. Sveriges blåaste partier har inga intentioner att skapa ett marknadsekonomiskt samhälle av amerikansk karaktär, men de största problemen de har att göra med är ju de som är en följd av det som S byggt upp under 1900-talet.Håller med dig Christian i mycket, men kanske inte om det sista som du skriver i din kommentar. utförsäljningar av statliga företag tycker jag att vi borde se som något positivt i många avseenden. Av flera anledningar, men kanske framförallt att företagens intressen i för stor utsträckning kan påverka den politik man för. Politiken ska se till att hjälpa ett samhälles medborgare, inte i första hand att premiera ett visst statligt ägda bolag.

Sen kan man också prata om den moraliska aspekten där man kan fråga sig huruvida det är lämpligt att staten äger ett bolag som t.ex. Vin & Sprit.Och ang. sjukförsäkringspolitik så gör man väldigt lätt för sig när man bara avfärdar den. I ett samhälle där människor kan få en stor mängd pengar för att inte göra någonting, när man är fullt kapabel att göra det så är det något som är fel. Varje felanvänd skattekrona är ett svek mot folket.Det finns otroligt många människor som är i behov av bra vård, men ju mer pengar som läggs på mygel, desto mindre blir det över...Sen kan man väl också säga det att partiernas "småpotatis" som de pratar om i valrörelsen tex. sänkt skatt för 4 miljarder etc. går inte att jämföra med de 160 miljarder som alkoholens skadeverkningar kostar varje år. Netto! alltså efter all inkomst från alkoholskatt från krogar och försäljning på systemet. Om vi kan få ett alkoholförbud så skulle Sverige snabbt bli världens rikaste land på flera plan.

2010-09-17 @ 18:11:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0