Gud eller Jag?

Jag har lekt Gud. Igen.
...brukar tänka så på det ibland, när jag rensar i mitt akvarium.

375 liter regnskogsbiotop tarvar sitt underhåll, helt enkelt. Allt från delvattenbyte och filterrensning till växtplantering och etnisk rensning bland fiskarna. Eller rasbiologisk.


Första gången tanken om att jag var fiskarnas gud slog mig var nog när jag rensade Guppys för nu rätt många år sedan. De ynglade av sig, nämligen, men var nog lite inavlade till att börja med, ty redan i 3:e generation var en del rätt missbildade. Och eftersom det inte fanns utrymme för hur många som helst, och eftersom sned-ryggrad-generna inte var de vi ville premiera, så tog jag kål på vissa utvalda individer. Och kände mig som Gud när jag stod där och bestämde vem som skulle leva och vem som skulle dö.


Om det säger mest om mig, Gud eller min gudsbild kan man ju fundera vidare på...


Och igår var det dax igen.

Förra sommaren fick nämligen sonen som en av sina födelsedagspresenter välja fisk till akvariet. Något lite större var tanken, eftersom vi bara hade småfisk just då. Och gossen faller för Koi-artat vita guldfiskar.
Ungefär såna här
Som egentligen inte alls passar in i regnskogen. Visste jag då, och ännu mera så nu. Ty att de växte så fort och var så glupska på småfisk och att de bökade upp och åt så mkt av växterna, det visste jag inte.
Men det tog ett tag att övertyga sonen, sakta, antydningsvis och försiktigt, om att en etnisk rensning var på sin plats.


Men nu har den skett. Igår lämnades guldfiskarna i akvarieaffären i Falskog och vi kom hem med påfyllning till våra sargade småfiskstim.


Nu till de yrkesskadade djupheterna:
Som akvarieägare anser jag det vara min självklara rätt att välja fisk. Att till och med döda vissa individer. Att skicka iväg andra, "bara" för att de inte passar in eller är för glupska.

Har Gud samma rättigheter när det gäller världen och människorna?

Man kan ju fundera - för även om många troende med mig skulle ganska reflexmässigt svara ja på frågan så skulle vi, blir vi, ganska upprörda om, när, Han isf väljer att utöva den rätten. Eller?!?


Vi tänker så lätt, i praktiken, på Gud som någon som finns till för vår skull istället för tvärtom. Som Jonas Gardell så djupsinnigt (*ironi*) en gång sa: Gud ska inte läga sig i hur vi lever - hans uppgift är att välsigna.
Han sätter fingret på precis hur vi behandlar Gud alldeles för ofta - och att han sedan gör lära av det är inte så käckt, visserligen, men han är iaf konsekvent.


Men om Gud skapat världen, och dessutom mig, och dessutom är den ende som har full koll på allt som händer och vad som kommer att hända, så vet han ju i alla lägen vad som är bäst för allt och alla. Och eftersom han är godhetens definition kan han inte göra fel, heller.
Och om, säger om, ty i vilken grad Gud gör så'nt är en annan diskussion, han då skulle välja att ta bort, döda eller förflytta enskilda människor eller hela grupper, så har han väl rätten på sin sida, eftersom han är "akvarieägaren".


Eller?

Facebookmissar

Det stora nätverket är nu uppe i 500.000.000 användare - var 14:e människa, hela jordens befolkning inräknad, finns på "Fejjan"! - Vad procenten är i vår del av världen törs man ju knappt tänka på...
Facebook kanske är "märket" i Uppenbarelseboken? ;)


Komiskt är det ibland iaf - vilket väl följande bilder väl illustrerar...

...eller så är det skaparna av grupper som är för många...
Dessutom stör det mig att man ombeds "gilla" "vi som gillar julmust" - det  innebär ju nämligen egentligen inte ett ställningstagande för julmust, utan för dem som gillar julmust... Men det är klart, det skulle ju kunna vara medvetet; att gruppen är skapad av nån som vet att inte alla gillar julmust, men vill inkludera dem som finner folk som gillar julmust anmärkningsvärt sympatiska...
...en del statistiska samband är liksom bara för bra... Vad är det som gör att samma människor som faller för en Downs-kille i en reklamfilm också gillar myssadisten Bagge? Och hur kommer det sig att jag är en av dem?


En sista bild på temat. Känsliga läsare varnas dock, ty denna sista kan vara det ultimata beviset på att Facebook är antikrist...

Åtminstone verkar databasen se det som sin uppgift att smäda de rätttrogna!
Jag känner mig faktiskt lite kränkt av nedanstående...
...lite grynigt blev det visst när bilden förminskades - men det den säger är att många som gillar Färjestads BK gillar Dag-Otto, den sinnesslöa brevbäraren från Stefan & Kristers buskisshower - och det är ju ett påhopp av ärekränkande dimensioner.


Och om det stämmer kanske man nästan måste börja heja på nått annat lag...

Musiktips

...nått får jag ju skriva om när jag nu kommit igång igen ;)
Men allvarligt talat - det här är bara en så löjligt bra skiva - så jag säger inte mer än att den är ett måste - iaf om man gillar riktig musik...
dead alive

Skräp!

Varför är det så skräpigt i dikena?


Vad är det som får, antar jag, normalt funtade människor, som annars slänger skräp i papperskorgar, att hiva ut det genom rutan när de åker bil?


Ty. Även här mitt ute i skogen, över milen från närmsta gyllene bågar, ser man ständigt muggar och påsar från McD's i dikena... Vad är det som är så svårt med att samla skräpet i den medföljande bruna påsen och göra av med den på vettigt sätt när man kommer hem?

Jag bara undrar...

...och spekulerar i att det är folk på väg hem från krogen, lagom dragna, som tar nattamat med sig och sedan i alkoholstinn idioti får för sig att det är roligare att slänga ut det... Men det kanske bara är fördomsfulla, alkoholskeptiska lilla jag som när sådana funderingar.


För alla er andra finns säkert en rationell förklaring.

Sossarnas kommande fall

De som känner mig vet att jag snarast lutar åt nån sorts värdekonservativ syndikalistisk vänsteranarkism, och rent allmänt är rätt förvirrad kring vad man ska/bör/kan/vill rösta på...

Förra valet var ett elände, och inte har blockindelningen gjort det enklare i år.

Men sossarna, va ...de kommer iaf inte ifråga. I år heller.

Maktfullkomliga betonghjärnor som byggt upp hela det überbyråkratiserade Uchalingen!standardiseringssamhälle vi har idag. Som mer än något annat parti är ansvariga för attacker på kärnfamiljen, kristenheten och individuell frihet. Vars partiledare är kristofob och rent allmänt en av de obehagligare offentliga personer jag vet. Vars ideologi bygger på att alla ska med i samma båt oavsett de vill eller inte. Som med närmast religiös fanatism sjunger sina sånger, viftar med sina fanor och stänger av sina hjärnor...


Puh. Det var en rolig harang att få ur sig!


Jag gillar verkligen inte sossarna, så är det. Det finns säkerligen många med goda intentioner och hjärtan där som överallt annars, men det är mig obegripligt hur man då kan vara kvar där.

Och. Jag hävdar bestämt att inget annat parti får så många oreflekterade vaneröster.


I dagens Boråstidning frågades folk på stan om de bestämt sig än, och en kvinna på 82 svarar: "Jag litar på att det min far röstade på är det bästa"

!!!!!!!!!!?!!!!!!!!!!?!!!!!!!!!!

Minns även en diskussion för många år sedan (när jag var aktiv kdu:are *rodnar*) med en för de initierade antagligen inte särskilt anonym släkting där argumentet för en (s)-röst var: Dom ä arbetarnas parti, å ja ä arbetare, så jag röstar på arbetarpartiet!

Frågor om vad i deras politik mänskan särskilt gillade avfärdades med, igen, samma argument, och nått annat gick inte att få. Och jag tror inte att det är unikt.


Traditionsröstning är ett gissel, oavsett parti. Vad ska vi med demokrati till om folk ändå inte intresserar sig det minsta för vad partierna står för, utan röstar på ett parti antingen för att föräldrarna gjorde det eller på några vaga, slagordsartade grunder utan sakpolitisk koppling?


Och. Jag tror att sossarna får fler röster av det slaget än andra partier - dels för att det känns så, och dels för att de varit så stora under så stor del av 1900-talet, och många som fostrats mer in i ett allmänt ärvande av värderingar istället för ett ifrågasättande eget ställningstagande därför ärvt just sosseröstande.

I takt med att fler tar egen ställning tror jag därför på en mer diversifierad politik, så att säga, där partier blir mer jämnstora och där fler småpartier uppstår och tar plats kanske oxå i riksdagen.

Alltså är sossarnas dagar som störst över. Inte, som en av mina kusiner tror, för att alla som läser på eller tänker efter blir moderater, utan för att de inte länge till kommer att kunna räkna med en stor mängd traditionsröster.


Och inte blir jag så ledsen av en så'n utveckling, inte...


Däremot är det för mig ungefär lika deprimerande att en röst på nått annat än alliansen är en röst på Mona Sahlin som statsminister som att en röst på nått annat än den röd-gröna röran är en röst på en fortsättning av den politik vi har idag...

Att döda...

När jag gick på bibelskolan Bjärka-Säby hade jag en dag en dålig dag.

Vaknade på dåligt humör och var allmänt grinig. Gick på lektion och irriterades ytterligare av en envis fluga som surrade runt i rummet.
Så satte sig det eländes krypet framför mig, och med den stooora svarta Bibeln förvandlade jag den till en f.d. levande varelse. Smällen orsakade tystnad i rummet, i vilken min stämma hördes säga den egentligen mest för mig själv avsedda, men i tystnaden allmänt uppsnappade sentensen: Det är så skönt att få döda nått ibland.
Från Flickr
...och det är ju det...
Kanske därför vi utrotar, och har utrotat en hel del djurarter, vi människor...


Hade för en tid sen ett samtal med en äldre man, avdankad lantbrukare, kan vi väl titulera honom, som hade bestämda åsikter i frågan om vargens vara eller inte: Om vi nu lyckades utrota den en gång, varför ska vi då låta den etablera sig igen, sa han, någorlunda ordagrant. Av hänsyn och av omsorg om den gamle mannens blodtryck avhöll jag mig från vidare konversation i ämnet, men fascinerades av inställningen... Med nutida miljötänkande osv känns ju ett sånt uttalande som anti-politisk-korrekthet i sin yttersta form, nästan som att läsa Bibeln på ett rfsl-möte...


Man kan ha åsikter om hur många vargar vi ska tillåta eller om vart de bör etablera sig - men att mena att det var bra att vi utrotade dem, det blir lite roande nästan, att höra någon säga...


Å andra sidan - om man ska va konsekvent i en inställning att alla djur ska få finnas, och naturen ha sin gång osv, då borde man ju inte, som jag gjorde härom dagen, jobba hårt på att rensa trädgården från såna här:

- Ganska många av dem läcker nått randigt när man klipper itu dem - visste ni det?

(Bildkällor: Flugan: Flickr - fotograf: el neato, Snigeln: sannastradgard.blogg.se)

RSS 2.0