Peter Jackson, va... #2

Vet inte vilken gång i ordningen det är som jag nu sett färdigt LOTR-filmerna, 4:e lr 5:e, tror jag, och nu reagerade jag faktiskt på en ny sak i sista filmen.

Men när jag tänker på det är det ändå en sak som är typisk för PJ:s behandling av böckerna, så därföre får den nu ett eget litet inlägg...

När Rohan rider ut i strid får ju varken Merry eller Eowyn följa med. I boken får Merry "lift" med en mystisk yngling - och även om man kan ana sig till, med tanke på att Eowyn också ville ut å slåss, att det kanske är hon, så avslöjas det inte förrän hon kastar av sig hjälmen i mötet med häxmästaren från Angmar - Nazgûlernas furste, och säger "It is not a man that stands before you..."
I filmen står Merry å hänger läpp för att han blir kvarlämnad, när han rycks upp på en häst av en behjälmad, och inte 100%igt identifierbar person. Och då har PJ stoppat in den helt onödiga repliken "My Lady!"
- Varför?
...och det är inte enda gången som han helt omotiverat ändrar i storyn.
Jag accepterar att inte allt kan vara med och att vissa saker inte går att göra bra på film - men när man lägger till och förändrar i en fantastisk och komplex story där man tagit bort saker av tidsskäl, då vill det till att det man lägger till tillför något, förklarar eller förbättrar storyn - och att det är i stil/linje med det "ursprungliga".

Men den käre PJ hittar glatt på egna små sidospår som mer förvirrar och rör till det än förklarar eller fördjupar - eller som här - går händelserna i förväg och i onödan tar bort en liten surprise. Hur lätt hade det inte varit att filma det så att man inte ser att det är Eowyn innan hon står där med draget svärd på Pelennors slätt? Det finns lixom inget skäl att ändra det annat än PJ:s klåfingrighet...

Det är ganska förmätet av honom att tro sig om att kunna göra storyn bättre än vad den redan är genom att helt utan orsak gå in och peta i såna saker! Just de grejerna är det som redan påpremiären fick mej att sitta med armarna i kors och muttra "så var det inte i verkligheten"...

Men det sista kanske säger mer om hur nördig jag är än om PJ:s förmåga, egentligen...

Kommentarer
Postat av: Marre

Det där har jag aldrig tänkt på innan... Kanske för att jag redan vet att det är Eowyn där under hjälmen, då tänker jag kanske inte på att jag första gången jag läste boken inte visste det.Du har en poäng, absolut.

2009-07-23 @ 16:18:56
URL: http://arinya.blogg.se/
Postat av: Anonym

...Glad att jag aldrig läst böckerna....

...jag kan njuta av filmerna, och läsa böckerna om några år, och då inte bry mig om skillnaderna :)

2009-07-23 @ 16:30:22
Postat av: Markus L

Jo, men så är det. Peter Jackson är i mångt och mycket ett geni med sin förmåga att få ihop ett stort projekt. Men som regissör och filmmakare är han inte genialisk. Visst är han bra, han kan hantverket, men inte perfekt på något sätt. Det är tyvärr därför man om några år kommer se att filmerna förfaller och inte riktigt står sig på samma sätt som ex. filmen Gladiator. Framför allt den tredje filmens effekter kommer man fnysa åt lite.

2009-08-10 @ 10:05:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0