Peter Jackson, va... #1

Skriver  #1 från början, för det är risk för fler inlägg i ämnet. Egentligen brukar jag nog säga typ "Don't get me started!" när Sagan Om Ringen-filmernas relation till böckerna kommer upp, och sen ÄR jag ju "started", så då gnäller jag ett tag ändå...
Ty det finns ju att gnälla på som alla vi som läst böckerna några ggr vet - och ni andra kan ju gå å gömma er så länge, och har ni bara sett filmerna och aldrig öppnat böckerna FÅR ni inte läsa längre än hit...
Eller förresten - gör det, och se om ni håller med ändå...

Efter mycket om & men har så hustrun gått med på att se filmerna, så nu tittar vi oss igenom dem, en liten snutt om dagen eller så, och vi är rätt så exakt halvvägs.

Och jag tänker så här:
Han har allt ett B-filmtänkande i grunden... Inte mkt för det subtila om man så säger - kanske hans största svaghet som regissör (förutom oförmågan att på riktigt förstå Tolkien, då...) är nog tendensen till överdrifter.
ALLT är liksom bombastiskt - effekter överdrivs ju konstant, ibland så det nästan blir skrattretande. T.ex så står det visserligen ngt om att synen på omvärlden förvrids när Frodo har ringen på sig, medan t.ex. hörsel verkar skärpas, men varje gång Frodo får på sig den i filmen glider han lixom över i ett annat universum...
Och, nu igår - när de träffar den "uppståndne" Gandalf i Fangorn - då är det fjorton strålkastare, gap å skrik, och röst uppblandad med Sarumans - till skillnad från bokens på ett sätt nästan vardagliga händelse, där de står och pratar med en gubbe som döljer sig bakom sin slokhatt.
...och när Theoden ska befrias - i boken är han en visserligen gammal, men egentligen inte så skröplig kung, som av Ormstungas viskningar kommit att ge upp hoppet och se allt i svart. I filmen är han besatt av Saruman (via palantiren, så vitt jag förstår - och tydligen en besättning beroende av att Saruman står där och muttrar - man kan ju undra hur han har tid med nått annat, eller hur han har turen/oturen att stå där just precis när Gandalf kommer å hälsar på i Metuseld...) Han är dessutom (pga besättelsen?) gråhårig, 98% orkeslös, har typ skorv över hela ansiktet och kan inte prata rent...
Enter Mithrandir - vifta lite med staven, på med diverse vinande bakgrundsljud, och se - den gamle mannen blir 102 år yngre på 14 sekunder... - Det är så fjantigt överdrivet!

Det finns exempel på exempel - kolla själv!

Men, men - en positiv sak ska sägas till sist:
Gollum är faktiskt ljuvlig - fantastiskt gjord, kanske fortfarande det mest suveräna dataanimationsjobb jag sett!

Kommentarer
Postat av: Nezzla

Martin skall också hålla på och analysera dom här filmerna ur tolkiennördsperspektiv =)Men visst är Peter Jackson lite B-filmsregissör (kolla bara hans tidigare verk)

Scenen med Galadriel och ringen är lite to much bland annat.Men, jag är mer Harry Potternörd, räknar dagar nu till nästa film!Förresten, synd att du missade Metaltown, det var bra!

2009-07-06 @ 19:03:43
URL: http://nezzla.blogg.se/
Postat av: Den store bloggaren

Jäpp - det var ett av mina mest uppenbara övriga exempel... Det hela känns lite extra vanhelgande eftersom det tyder på att den inneboende dramatiken inte är tillräcklig för PJ... Eller så är det den stora massan av ekonomiskt viktiga, men för subtiliteter okänsliga, stendumma amerikanska publiken det är anpassat...H p-nörderiet är rätt stort här också... Iaf såpass att jag/vi har en massa åsikter om filmerna... Ser dem gärna, men man får allt stänga av sina bokkunskaper rätt rejält emellanåt.

2009-07-06 @ 22:26:19
URL: http://metalpastor.blogg.se/
Postat av: tias

trodde det var för dom storslagna effekterna man såg sådanahär filmer, för att dom skulle missa på storyn visste man ju redan från början..... ;-)

2009-07-08 @ 07:16:38
Postat av: DSB, igen

Storslagna är en sak - löjligt överdrivna en helt annan...

2009-07-08 @ 15:20:03
URL: http://metalpastor.blogg.se/
Postat av: M

Enter Mithrandir - vifta lite med staven, på med diverse vinande bakgrundsljud, och se - den gamle mannen blir 102 år yngre på 14 sekunder...Ungefär lika överdrivet som att ben växer ut och att lama ställer sig upp och går...eller? ;)

2009-07-10 @ 16:05:37
Postat av: mupp

men det är ju ändå en fantasy-rulle,

det är ju klart att böckerna är bättre...

...men det är ju magi, man kan ju inte förvänta sig att det ska vara mänskligt!

Det är ju nästan som att säga att jesus skulle haft frigolit-skor när han gick på vattnet...

magi ska vara överdrivet!

2009-07-23 @ 12:56:46
URL: http://mrmupp.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0