Captured In Time And Space

Min serie med kristna metalklassiker fortsätter...

Dax för #2
Petra - Captured In Time And Space


Metal å metal - men tidig hårdrock e det väl iaf.

Och nog måste Petra få vara med på en lista över kristna hårdrocksklassiker!

Dubbel liveplatta från-86, med massa klassiker, som  "Beat The System" "Grave Robber" "Godpleaser" "Coloring Song" och det überkitschiga, men sköna "JesusLovesYou"-solot av John Lawry - keyboardgeniet. Dessutom Greg X Volz på sång - den "riktige" Petrasångaren med den gälla stämman, som var borta på nästa album "Back To The Street".
En retrodröm i grönt, med bara bra låtar. Finns som video också, själv har jag dubbel-LP:n, inköpt på second hand för en femma - ett av de bättre skivfynd jag gjort!

Just tillbaka från lunch

...och det var trevligt!

Kontaktade för ett tag se'n en av stadens mer kända homosexuella och undrade om vi kunde ses - ta en fika eller en lunch och prata lite...
Mina tankar var som så här, ungefär:
Man har en massa tankar, åsikter, även offentligt, i frågan homosexualitet/HBT-rättigheter - men jag känner inga homosexuella människor. (vad jag vet) - och då är det så lätt att ha en så hård ton - att diskutera och argumentera i teorin det som för en del människor är djupt personligt och känslosamt.

Det betyder inte att man måste jamsa med i allt vad rfsl säger - men vi är faktiskt alla människor, har mycket mer gemensamt än vad vi har saker som skiljer oss åt - och då är homosexualitet en pluttfråga i sammanhanget. Men en liten fråga som det är så lätt att fokusera på - dels därför att den är så på tapeten, eftersom rfsl är så aktiva och driver sina frågor, och ibland ganska fult attackerar kristna/kyrkor. Och dels för att det kanske är den enda av alla saker som Bibeln räknar upp som synd som jag aldrig känt mig frestad av själv - och då får jag inget eget dåligt samvete oavsett hur hårt jag fördömer det...

Och om jag verkligen menar vad jag säger när jag säger att jag vill liksom Gud "älska syndaren och hata synden" så borde det inte va problem att vara vän med homosexuella, bisexuella, satanister, våldtäktsmän och mördare - utan att för den skull ursäkta det i deras liv som inte stämmer överens med Bibeln eller köpa deras syn på livet. Och inte heller behöva känna tvånget att övertyga dem om att jag har rätt. Kanske är det också så att man måste vilja förstå för att själv bli förstådd; respektera för att själv bli respekterad.

Kan man inte få mötas, se varandra i ögonen och vara människor istället för åsiktsmaskiner, för en gångs skull...?

Och Åke och jag hade en go lunch. Åt soppa och pratade om livet - utanförskap, homosexualitet, film, hundar, tonårsrelationer, samhällsdebatt och åldrande. Bland annat.
En trevlig människa är ändå alltid en trevlig människa - oavsett vem han råkar älska...

Behöver lära mig det mer, tror jag. Jag är långt ifrån perfekt - jag misslyckas, jag tänker fel, gör fel, lever inte upp till den standard jag tror Gud har satt upp. Och vem är jag då, egentligen, att döma ut en människa för dens sexualitet, när jag så lätt sopar mina egna brister under mattan...

Skulle Jesus skrivit insändare om homosexuellas rättigheter eller skulle han gått på bögklubb? Jag vill nog tro att han skulle lyckats göra båda delar - det måste vara möjligt att respektera och bli respekterad, utan att nödvändigt bli överens om allt - eller?

Det blev grubbligt och i vissas ögon kanske kontroversiellt, det här.
Men hav tröst, o tvivlare - jag står fortfarande "på Ordet" - jag har inte blivit KG Hammar-lärjunge eller folkpartist; Men jag har för första gången träffat en homosexuell människa - och det var trevligt.
Riktigt trevligt.


Human Sacrifice

I bilen sitter Vengeance (Rising) "Human Sacrifice" - en av den kristna metallens riktiga klassiker - och det inspirerade mig till att skriva några blogginlägg om just klassiska kristna metalplattor - får se hur många det blir - ingen rangordning är tänkt, utan i takt med att jag har tänkt efter osv...
Men #1 i raden blir alltså:
Human Sacrifice av Vengeance
Bob Beemans hand!
Den första riktigt elaka kristna skivan; kom 1988 - rå västkust-thrash med skränig "sång" - nånstans mellan nutida growl och hardcoreskrik - låter på ett sätt lite märkligt - en recenscent skrev "låter som grodan Kermit med en kraftig förkylning"...
Riktigt brutala låttitlar och texter - "Fill this place with blood" "Beheaded" "I Love Hating Evil" mm - och ett tungt gung, med blueskänsla i botten. Larry Farkas är rolig att lyssna på hela tiden, med sina gitarrslingor i bakgrunden. Helt enkelt ett lysande exempel på balans mellan brutalitet och melodi. Tillräckligt oputsat för att kännas "äkta" och så där hårdrocksmässigt "rått" - men såpass välproducerat och välspelat att det ändå inte låter gröt och garage.
Sålde dessutom över 100.000 ex, har jag läst - smått otroligt med dagens mått  mätt...

Så. Nu har jag gjort lite mer skäl för mitt 'nick'...

EffBeKåEffBeKåEffBeKåå!

Två omgångar kvar och vi leder med 6 poäng, om jag såg rätt i tabellen.

Glädje!

Omskriven?

...har pratat med en man idag, som vill skriva om mig i en artikel tänkt för Dagen / Trons Värld. Detta apropå Försäkringskassans tydligen lysande historia av inkompetens vad gäller bedömandet av pastorers arbetssituation. Känns kluvet. Vill inte utmålas som offer och nån det är förfärligt synd om - för dels så kommer vi att klara det rent ekonomiskt, och dels finns det andra som säkert hamnat mycket mer i kläm än jag. Men samtidigt tycker jag ju att det är illa, och att deras klumpighet och okunskap borde bli uppmärksammad. Nåja - vi får se vad det blir.
Föreslog att han skulle försöka gräva fram nån mer att ha som exempel - inte minst för att det då blir tydligare att det inte handlar om ett enskilt fall, utan om ett genomgående attitydproblem hos FK.

Annars:
Har lyckats rätt väl att ta det lugnt;  läst ut Brisingr och slappat vid datorn en del - sköönt.


För övrigt är min fru bara såååå cool!


Frun fick för sig att snurra i köket och ta kort... Som jag sen klippt lite i.


Seeeg

Idag är det segt!

Lägereko på fm - så jag satt och redigerade film hela dagen igår - tryckte på spara/skapa vid 00.20 eller nått, och då hade jag kvar att få en predikan på papper - så upp tidigt för att fixa det och lite annat småplock inför mötet.
Iväg. Möte. Hem till Kina på Trysilefterhäng. Hem. Slappa. Slappa lite till.

...och nu blogga, då.

Ska ta det väääldigt lugnt i afton och i morron tror jag.
Får se om jag har fortsatt lust att bråka med FK när den nya dagen gryr. För då e frågan om jag inte skickar in ett överklagande ändå - mest för principens skull, ty idag är jag, efter ett par dagars downperiod, riktigt sur på dem igen...

Såpass att hustrun verkade känna behov av att försvara de stackars handläggarna från mina tirader vid frukostbordet - och hon kan ju ha rätt... Det kan ju vara så att jag är, enligt reglerna, helt korrekt bedömd. men i så fall behöver nån se över reglerna - annars slutar jag betala skatt!
Sen tror jag fortfarande att problemet är att de som bedömer min arbetsförmåga tror att pastorer typ står och pratar i vädret tjugo minuter varje söndag och spenderar resten av arbetstiden med att dricka kaffe med gamla tanter...
Och sånt skulle väl vem som helst orka med oavsett hur man mår... Om inte tanterna är alltför gaggiga...

Nåväl - nu ämnar jag inleda det där lugnet.

FRID!

...ska bara lägga upp lägerfilmen på youtube - den som vill se får söka på "Borås Trysil Pingst" eller nått...

Ingen egentlig tröst, men...


Nått roligt får man ju hitta på oxå...
 

Irriterande - eller hur - att man inte ser det man borde se...

Jodå - jag hade rätt!

...dom är idioter!

...inte får jag nån sjukpenning, inte... En månadslön borta, mao...

"De läkarintyg som du har lämnat in visar inte att muskelvärk, sömnrubbningar, illamående, trötthet, huvudvärk, humörsvängningar och koncentrationssvårigheter begränsar din förmåga att arbeta som pastor. Du bedöms trots dina besvär klara av ditt arbete"

...märkligt, då, att min arbetsgivare inte protesterade - och det kan ju synas förmätet, men borde inte de ha bättre koll på i vilken mån jag kan klara mitt arbete - oavsett specifika "besvär" - än någon som sitter i upphöjt majestät på en myndighet och uttalar sig om människors hälsa utan att ens ha träffat dem eller tagit reda på vad deras arbete innebär...

Mina protester har varit grundade i att de helt enkelt inte kan ha tänkt över vad det innebär att jobba med människor på det sätt man gör som pastor. De ifrågasatte ju egentligen inte mina symptom - bara att de skulle hindra mig i mitt arbete. Och de hävdade att jag inte ens borde vara begränsad till 25%.
Därför försökte jag förklara vikten av att själv vara i någorlunda balans när man ska hjälpa andra må OK... men "Detta ändrar inte Försäkringskassans bedömning då det inte framkommer något medicinskt nytt." - själva deras tolking av huruvida det "medicinska" är hinder eller inte gick visst inte att ifrågasätta...

Är arg, ledsen, orkeslös, irriterad, uppgiven, aningens sugen på att hitta handläggaren på eniro och hitta på nått brottsligt - men egentligen inte förvånad - hade ställt in mej på det här.

men det gör det inte ett dugg roligare

Skaffa darrål!?

Man ska ju vara klimatsmart - och som familjens miljövärnare #1 (enligt egen utsago) får jag ju lov att ta sånt på allvar... Det är jag som propsar på kravbananer, grön el och medlemskap i naturskyddsföreningen.
...men det är frun som går runt och släcker lampor, stänger av oanvända apparater osv. Alltså är det kanske lite kast med liten sten i glashus-varning på följande:
Varför kan inte vår nya granne släcka sin utebelysning?!?!

De rev ett ödehus för ett tag se'n, och slängde upp ett med Dalsjöforsmått mätt gigantiskt hus strax intill oss. på nedre plan har nån en liten uteplats, som vetter åt vårt håll. Invid dörren ut, i ögonhöjd på väggen, sitter en liten lampa.
...som jag tror stått på dygnet runt sedan de flyttade in.

Och det stör mej så oproportionerligt mycket - varje gång jag passerar, eller tittar ut genom fönstret, så muttrar jag "...att det ska va så svårt... ...vet dom inte att det går att stänga AV lampor..." Dessutom sitter den så till att den ger inget ljus in, den lyser inte upp entrén på ett trevligt och välkomnande sätt, och den lyser heller inte upp nått mörkt hörn där annars huliganer och maffiabossar skulle kunna utföra mörka gärningar... Den bara lyser där, mitt på väggen, och dess enda syfte verkar vara att reta mig...

Det är sanslöst vad man kan reta sig på, eller hur?!
Maybe i just need to get a life...

(Rubriken? - Jo, alltså, som kan strömförsörja lampeländet, alltså...)

Melodifestival 2

Nu har ett rockband gått vidare - lite BonJovi-pudel-80-stuk...

Vet inte vad jag ska tycka, riktigt. Det känns som om en och annan förväntar sig att jag ska jubla, men dels är det ju förfärligt snäll rock, och dels är det ändå lite sell-out-varning på det... Och det vore roligare om ett "riktigt"metalband var med nån gång, om det nu ska va så kan det väl isf va ordentligt, menar jag...
(som spelade ett (iofs kort) klipp med Crimson Moonlight i gårdagens predikan...)

...det mest fascinerande med den senaste deltävlingen är ändå att enligt hustrun som lyssnade så lyckades de säga rätt efternamn på han Måns, ni vet, hela programmet... När jag ska säga det blir det Semmelröv var och varannan gång, hur jag än försöker säga rätt...

I Am Second

Vet inte hur ny den är osv, men idag hittade jag en sajt som heter www.iamsecond.com - en fräääsch evangelisationssajt med frågor och svar, och vittnesbörd av olika människor, däribland ett antal ganska kända typer, bl.a. Brian "Head" Welch, f.d. gitarrist/sångare(?) i Korn - ett metalband med 30 miljoner sålda plattor.
Han blev kristen för typ 3-4 år sen, och har ganska nyligen släppt bok och skiva med titeln "Save Me From Myself" - med grymt radikala budskap - en fantastisk blandning av religiösa termer som "Bought By Blood" och mer oborstade uttryck som "Die, Religion, die!" och "pimpin hoes - wasted" - en svart-vit, men frisk fläkt, helt enkelt - och det går inte att inte beröras av killens vittnesbörd! - Kolla in det nedan - och mer bra grejer finns på sajten!

...att se'n stolliga kristna i USA, som saknar förmågan att förstå nutida kultur och bildspråk har bojkottat hans platta p.g.a. en musikvideo är mest deras problem - men sorgligt är det - för snackar vi om att nå in i den mörka metalvärlden kan den här gossen vara det största som hänt på länge - det är typ som om Zlatan plötsligt skulle ge upp fotbollen och börja propagera för Bridge på heltid...
Got 2 get me that record...

Back

Tillbaka från vårt dyra och ngt ociviliserade västra grannland...

Go vecka med gött väder, goa ungdomar och ledare.

Höjdpunkter:

Chickenrace vid badhuset - ut i snön iklädd badkläder, i 15 minus. Vem sitter längst?
Efter typ 4 minuter kommer lägerchefen ut och beordrar de två kvarvarande tonåringarna att gå in, med hänvisning till hans ansvar för deras hälsa. Pastorn, som halvligger i snön, och inte fryser, eftersom han inte är skapt med den förmågan, tydligen, går med på att de alla går in samtidigt, men utser sig ändå till åtminstone moralisk segrare. Detta då de andra två bara hade snökontakt med ruimpa/lår/ben, medan han - dvs jag - hade hela ryggen i snön oxå.
...men det var inte oskönt att gå in och hoppa ner i bassängen!

Vädret
Strålande sol 4 av 5 skiddagar. Kallt, visserligen - men det är ju inget problem - se ovan...

Undervisningen
...om man nu får säga det själv... - Men det kändes bra, tekniken funkade (utom 1a kvällen) och det verkade vara bra samtal i smågrupperna efteråt.

Sista kvällen när vi som ledare gick varvet runt och alla fick personlig förbön. Särskilt gött att få be med/för folk som iaf tidigare egentligen aldrig tänkt på Gud...

2 små bilder för att piffa till det lite:

...bara läckert, särskilt i mörkret...

Och en liten vy, kortet taget av Natte

Stryper news

Hoppas att ingen har missat att det största kristna rockbandet genom tiderna har ny skiva på gång... Eller att det ligger en ny låt ute på deras myspace - www.myspace.com/stryper - som låter riktigt OK -kan bli en bra skiva så småningom!

...och så här snygga var de för drygt 20 år se'n

Är imperfekt barnsligt?

När mina barn leker, också när de leker med kompisar här hemma, så gör de det oftast, om inte alltid i imperfekt.

Alltså: "Du va en hästskötare", "jag åkte bort, då...", "Du sa att du inte ville det"

Varför?

...tycker bara det är lite märkligt - de pratar lixom om leken, förutom att de leker den, och det i förfluten tid, även om handlingen inte är typ riddare eller något annat som ju rimligen ändå borde avhandlats i sådant tempus...

Oviktigt och kanske ointressant för andra, men jag undrar, och det
här är min blogg, så jag skriver vad jag vill!

...minst lika intressant som vilken tröja nån just köpt iaf...

Just tillbaka från brevlådan

Nu har jag så fått på lådan ett brev med "synpunkter" till försäkringskassan. Återstår att se om de har något förnuft att ta till fånga.
Känns tveksamt, men man kan ju försöka hoppas - de är väl människor de också, får man anta...

...annars kan nämnas att jag fortfarande undrar hur pingarna ska fungera - gjorde precis som kusin Markus(http://bettermarkus.blogg.se) sa att han brukar göra - och ändå dök inte nån länk hit upp vid Dagens artikel...

 Grrr!

Kyrkflykt

Tidningen Dagen har (igen) haft en intressant artikelserie. Denna gång om varför så många unga väljer/har valt att lämna kyrkan. Före detta frikyrkliga, både med och utan bevarad gudstro/-relation har kommit till tals, och i dagens upplaga har en mängd människor kommenterat det hela...

Det är ganska mycket igenkänning och ganska mycket om hur kyrkan inte vill förändring, är stelbent, inte öppnar för riktiga samtal osv osv. Mycket av det sant, mycket av det självupplevt och bekant även för mig, som är uppvuxen i en liten pingstförsamling.

Men.

Ska inte kyrkan vara en aning stelbent?
Ska inte kyrkan stå för saker som kanske upplevs som otidsenliga, men är sanna ändå?

Visst måste man få ställa frågor - och visst ska det finnas en öppenhet för lite olika tolkningar, att man inte ska känna sig tvingad att svälja ett färdigt teologiskt paket utan frågor. Men det jag grunnar på är om det bara är kyrkan det är "fel" på.

Har det inte med samtiden att göra också. Det lika stelbent postmodernt individualistiska auktoritetstrotset som min generation fått för sig är nödvändigt. Man bara kan inte acceptera att en del saker kan vara evigt sanna, att Gud skulle vara en auktoritet med rätt att uttala sig också om mig... Och med ett sånt tänkande runt omkring - är det så konstigt om folk i kyrkan börjar tänka i liknande banor - och är det konstigt om en del då väljer bort den gamla sanningen till förmån för denna nya version av "ingen sanning"-sanning.

Och, och nu kommer egentligen poängen, tyvärr måste jag säga att de flesta jag stött på som lämnat har nån enskild fråga där man "avvikit" och sedan har resten följt efter. T.ex. har man velat dricka alkohol, fastän man i kyrkan fått höra att man ska låta bli. Man har börjat gå ut på krogen, och så småningom tar det livet över. Eller man vill ligga med sin pojk-/flickvän, eller flytta ihop, och gör det, fastän man i kyrkan fått höra att man ska vänta. Och så känner man sig inte hemma längre, känner sig dömd, känner sig uttittad osv.
Visst - dömandet är fel - men min känsla är ändå att ganska många lämnar för att de på olika sätt och områden helt enkelt inte vill underordna sig församlingen, och i förlängningen Guds Ord. Vi har misslyckats att motivera varför man ska leva annorlunda och ersatt motiveringen med förbud och vi har likställt tron med att vara lyckad och lycklig.
Och vi har totalt misslyckats med att förstå och förmedla vidare att i Guds rike finns inte individualism i samtidens betydelse. Som kristen blir jag med i Kristi kropp, jag får Honom som huvud - jag överlåter mig. Det innebär överlåtande av en del beslut också. Vänster lilltå kan inte bestämma sig för att vara kvar hemma när resten av kroppen går till banken. Att vara med i en församling är att ge andra människor rätten att lägga sig i - för vi är med-lemmar i samma kropp. Och i vår tid, när man tänker kyrka bara i termer av vad jag kan få ut av att gå dit blir såna perspektiv inte populära - och då väljer en del, många, att ge det på båten helt.

Och jag vet egentligen inte vad man kan/ska göra åt det heller... Bara att jag blir lite trött på en del av debatten där gnälliga postmoderna "kristen på mitt vis"-människor ska få definiera vad som är fel på kyrkan... För egentligen hade den vördade kyrkfadern ju rätt när han sa: Extra ecclesia nulla salus...

Länk till kommentarerna och vidare till artiklarna: http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=162439

Melodifestival 1

Nu drar det strax igång igen, eländet...

Så mycket pseudokändisar och absurt seriös debatt om meningslösheter - och en stapel riktigt tråkig musik....

Ingen stor vän av det hela - det är undantagen som gör det roligt - de udda låtarna - som sällan vinner, men som ofta roar, och som ibland till och med brytar av Umpss-Umpss-Umpss:et med en BRA låt...

Den bästa låten jag hört i ESC-sammanhang på år o dag var Moldavien för två år sen. Slutade tia. Ganska kass bildkvalitet på klippet jag hittade - men, men, då ser man inte hennes märkliga kläder lika bra......och, för kontrastens skull - en påminnelse om hur fantastiskt oseriöst en del andra länder verkar ta på det hela - känns uppfriskande med tanke på Sveriges konstanta hybris i sammanhanget "Vi har segerchans - vår låt är så bäst - om vi vinner så kommer alla att älska Sverige - vårt öde står och faller med Charlotte Pirelli" Förra årets spanska låt kan vara något av det sämsta jag har hört - men den är iaf rätt kul...

Söndagssysslor

Ganska slö hemmadag idag. Jag hostar och hackar, har lite feber, och frun skulle vara i kyrkan tidigt för att ha bön/förbönsansvar, så jag och barnen blev hemma.
Spanade igenom Batman Begins lite snabbt, på jakt efter illustrationer till Trysillägrets undervisning med superhjältetema. Bra film, önskar jag ägde uppföljaren oxå - för den är nått av det bästa jag sett på lääääänge!


Se'n skrev jag en inledning till en bok jag tänkte skriva - ambitiöst, va... Har tänkt det länge, men den här gången känns det som om jag har en bra idé om upplägget, så att det faktiskt kan bli nått av det... Återstår att se.

Se'n lästa jag mumin och samlade citat - till den där andra boken, ni vet... (se tidigare blogginlägg)

Medan jag lagade till maten fick barnen se på Valiant med hemlånad projektor - lite biokänsla iaf.
Kanske skulle ta och övertyga hustrun om att det uppriggade ska användas till "V för vendetta" i afton - där har vi en i sanning helt otroligt fantastiskt bra film!

RSS 2.0